Nedovolte pódiu, aby ovládlo vaši prezentaci

Využití pódia při prezentaci přináší dvě hlavní výhody. Řečník má k dispozici pultík, na který si může položit poznámky. Pódium zároveň umožňuje organizátorům využívat jen jeden stacionární mikrofon bez potřeby shánět více bezdrátových mikrofonů nebo mikrofon, který by řečníci mohli držet v ruce.

S pódiem však bývají i problémy. Například nevyhnutelně vytváří bariéru mezi řečníkem a publikem. A to pro prezentaci není dobré, protože když existuje překážka, je komunikace o něco složitější.

Pokud tedy máte na výběr, vzdejte se možnosti stát na pódiu. Často si však nebudete moci vybírat, zvlášť pokud jste jen jedním z mnoha řečníků v rámci většího programu.

Jak dobře zvládnout prezentaci na pódiu?

Ilustrační snímek

Nesnažte se být středem pozornosti

Raději buďte vypravěčem. Pokud můžete, zaměřte pozornost publika na něco jiného než na pódium samotné. Nesnažte se být středobodem všeho za každou cenu, varuje nás článek na webu presentationmagazine.com.

Dívejte se do publika

Když stojíte na pódiu, je oční kontakt o to důležitější. Spojuje vás totiž s publikem. Mít s sebou poznámky není problém. Posluchačům to nevadí, poznají však, když se veškerá vaše pozornost soustředí právě na poznámky. Pozornost byste zkrátka měli věnovat především publiku. Udržte oční kontakt. Na poznámky se můžete podívat, třeba když jste právě dokončili myšlenku, ale pak mluvte dál a dívejte se do očí posluchačů.

Buďte struční

Když stojíte na pódiu, je pravděpodobné, že budete mluvit déle, než když na pódiu nestojíte.

Nebojte se postavit před pódium

Žádné pravidlo neříká, že byste nemohli pódium opustit. Tímto způsobem rozbijete bariéru mezi vámi a publikem. Vytvoříte tak důvěrnější a osobnější atmosféru a sami budete mnohem přesvědčivější.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine