Nebuďte otroky svého telefonu

Ilustrační snímek

Stačí se rozhlédnout kolem sebe, když jdete po ulici nebo cestujete hromadnou dopravou, a většina lidí má v ruce chytrý mobilní telefon. Vyměňují si zprávy s přáteli nebo hledají něco na internetu. Nejinak je tomu i v práci. Často máme pocit, že jsme díky chytrým telefonům produktivnější. Ve skutečnosti se však jimi necháme rušit natolik, že to poškozuje nejen naše pracovní výkony, ale i vztahy s blízkými lidmi.

Jak tedy dosáhnout toho, aby telefon nepřevzal faktickou kontrolu nad vaším životem? Máme pro vás praktická doporučení od Kanaďana Chrise Baileyho, který se rozhodl věnovat rok po ukončení vysoké školy hledání nejrůznějších způsobů, jak se stát co nejproduktivnějším. Podstoupil řadu praktických pokusů, mezi něž patřilo například používání mobilu jen hodinu denně po dobu tří měsíců. Svá zjištění publikoval na internetu i knižně a dnes se živí jako lektor a odborný poradce v oblasti produktivity.

Po skončení pokusu s používáním mobilu jej jednu hodinu denně se Bailey vrátil z častějšímu používání. Vytvořil si však několik rituálů, které mu pomáhají, aby se nestal na telefonu závislým. Vyzkoušejte je také.

Vyměňte si telefony

Chris Bailey se dohodl s přítelkyní, že vždy, když budou trávit čas spolu, vymění si navzájem telefony. Když pak potřebují někomu zavolat, něco vyfotit nebo se podívat na internet, použijí telefon toho druhého. Věc rychle vyřídí a nenechají se rozptylovat dalším obsahem telefonu. Je to skvělý způsob, jak druhému věnovat více pozornosti.

Používejte režim „Letadlo“

Když jdete s někým na kávu nebo oběd, zapněte si na telefonu režim určený pro cestování letadlem. Váš telefon pak nepřijme žádný hovor ani zprávu a budete se moci plně soustředit na toho, s kým mluvíte. Chris Bailey navíc zapíná tento režim i každý den od 8 hodin večer do 8 hodin ráno, aby si mohl nerušeně odpočinout.

Založte si složku „Zbytečnosti“

Vytvořte si na telefonu složku, do které přesunete všechny aplikace, které používáte ze zvyku, aniž byste o tom nějak blíže přemýšleli. Bude to například e-mail, Facebook apod. Chris Bailey e-mail na telefonu nepoužívá vůbec, má však v této složce jiné aplikace. Pomáhá mu to nenechat se jimi strhnout hned, jak zapne telefon.

Vypněte všechna upozornění

Neustálé pípání příchozích zpráv vytváří mylnou iluzi produktivity. Rozptyluje nás a ve výsledku prodlužuje dobu potřebnou k plnění jednotlivých úkolů. Chris Bailey si v rámci svých pokusů ověřil, že nejlepší je vypnout na telefonu veškeré zvuky s výjimkou zvonění.

Máte také nějaké podobné rituály?

-kk-

Zdroj: A Life of Productivity - web Kanaďana Chrise Baileyho
Zobrazit přehled článků ze zdroje A Life of Productivity