Nebuďte nepřesvědčiví

Ať už vede rozhovor mezi čtyřma očima, motivuje své podřízené nebo zveřejňuje důležité zprávy, úspěch lídra závisí na schopnosti přesvědčit druhé. Vůdcovství proto můžeme přirovnat k efektivní komunikaci. Nejznámější vůdcové, jako Winston Churchil nebo J.F.Kennedy, se do paměti lidí také zapsali způsobem své prezentace, jímž dokázali vzbuzovat důvěru.

Lidé na vedoucích pozicích by si měli uvědomit, na čem bude záviset další rozvoj jejich kariéry. Čím výše se nachází ve firemní hierarchii, tím častěji budou nuceni mluvit. Měli by proto volit srozumitelný jazyk, který dokáže emocionálně zapůsobit na posluchače. Důležité je přitom vědět, jakou komunikační strategii zvolit vzhledem k temperamentu zaměstnanců. Psychologové totiž podle temperamentu dělí lidi do čtyř skupin – agresivní, expresivní, pasivní a analytické.

- Agresivní styl práce se zaměřený na výsledky. Zaměstnanci v této skupině si váží dosažených úspěchů a obávají se ztráty kontroly. Hledají odpověď na otázku CO. Lídr mluvící k nim by měl používat slova jako **kontrola**, **flexibilita**, **rychlost**, **cíle**, **okamžitě**.
- Expresivní styl se úzce váže na emoce a je zaměřený na lidi. Zaměstnanci v této skupině si váží ohodnocení a obávají se ztráty prestiže. Hledají odpověď na otázku KDO. Lídr mluvící k nim by měl používat slova jako **kreativita**, **příjemný**, **zábavný**, **nový**, **spontánní**, **dobrodružství**.
- Pasivní styl je harmonický a zaměřený na služby. Zaměstnanci v této skupině si váží uznání a obávají se konfliktů. Hledají odpověď na otázku JAK. Lídr mluvící k nim by měl používat slova jako **podpora**, **rodina**, **harmonie**, **spolupráce**, **zájem**, **vztah**.
- Analytický styl je opatrný a zaměřený na kvalitu. Zaměstnanci v této skupině si váží přesnosti a obávají se, že by mohli být vnímání jako nekompetentní. Hledají odpověď na otázku PROČ. Lídr mluvící k nim by měl používat slova jako **vědecký**, **prokázaný**, **hodnota**, **logika**, **kvalita**, **bezpečnost**, **efektivita**.

-kk-

**Datum vydání:** I/2005
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher