Nebuďte nepostradatelní. Užijte si dovolenou

Pro workholiky je dovolená strašákem. Neumějí vypnout, práce je pro ně jediným smyslem života. Nejhorší je, že lidé zaujetí prací hodnotí kladně, čímž vlastně workholika podporují. Nejvíce ohroženi jsou podnikatelé, kteří nemají stálou pracovní dobu, a tak nevědí kdy přestat.

Pokud včas nevypnete, upozorní vás na to vaše zdraví. Bolesti hlavy, nespavost, nadváha či vysoký tlak se mohou převtělit i do jiných závislostí (např. alkoholismus). Workholici dále přicházejí o kontakty, přestávají si rozumět se svými blízkými.

Stresující může být i dovolená. Hlavně pokud podlehnete moderním trendům a budete chtít být in i o dovolené. Místo zaslouženého odpočinku se tak budete opět přepínat. Třeba při adrenalinových sportech, na něž nestačíte. Málokdo má odvahu přiznat, že by rád zůstal doma a odpočinul si. Někomu naopak k odpočinku pomůže změna prostředí.

Pokud vám na dovolené stále telefonují z práce, nemusíte ani odjíždět. Psychicky totiž stále zůstáváte na pracovišti. Každý vedoucí by si měl za sebe vychovat své nástupce. Podle manažerky lidských zdrojů Hewlett-Packard Radky Blümlové si od sebe potřebují odpočinout i šéf a podřízení. Když se pak vedoucí vrátí z dovolené, může získat větší nadhled nad tím, co je opravdu důležité.

-hp-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz