Nebojte se networkingu

Tzv. networking je stále populárnější i mezi malými a středními podniky. Mnozí se jej však stále bojí. Nikomu asi není příjemné být v místnosti plné cizích lidí a snažit se s někým navázat hovor. Když se však tomuto strachu postavíte, pomůže vám to osobně i profesionálně růst. 

Nejčastější strach z budování kontaktů se projevuje ve formě strachu ze setkání s cizími lidmi. V takovém případě si uvědomte, že se s cizími lidmi setkáváte denně například na nákupech, u pumpy a dokonce i v práci. Naučte se nenahlížet na nové lidi jako na cizí. Vnímejte je jako přátele.

Dalším typem strachu je obava, ze se sebe uděláte blázna. To, že řeknete něco nevhodného nebo omylem rozlijete sklenici, však ještě neznamená, že ze sebe děláte blázna. Ostatní lidé si toho většinou ani nevšimnou. Mají totiž dost práce se svým strachem.

Řadu lidí také děsí představa, co mají vlastně říkat. Přitom se stačí jen trochu připravit před konverzací a být společenský. Chcete-li začít hovor, začněte jednoduchým: „Dobrý den, mohu se vám představit?“

Nakonec je tu obava, že nebudete zajímaví. Ve skutečnosti však není třeba dělat nic zvláštního. Je vhodné pouze dobře naslouchat a občas položit zajímavou otázku. Pokud si chcete něco připravit, zkuste zajímavý příběh, který vás dobře představí.

Překonat strach z budování kontaktů není složité. Stačí jen se uvolnit a udržovat pozitivní přístup.

-kk-
Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com