Nebojte se jít do boje

Robert Kyiosaki je autorem série knih Rich dad, investor, podnikatel a člověk, jehož názory změnily postoj mnoha lidí k penězům a investicím.

Vzpomíná na to, že když byl na střední škole, tak běžná hrozba od "trapičů" byla „sejdeme se za školou“. Ve většině případů se boj nikdy neuskutečnil. Namísto toho tu byly jen výhrůžky, drsná gesta a obě strany se vzájemně nazývaly zbabělci.

 

Ve světě dospělých "trapič" spíše řekne „budu vás žalovat“. Tato výhrůžka obvykle vede k dalším agresivním slovům a následně spíše ke smíru - hrozba žalobou vystraší většinu lidí a začnou se chovat rozumně, dokonce mírumilovně.

 

Kyiosaki se svěřil, že se nedávno poprvé v životě s někým soudil. Když přišla první výhrůžka, přátelé mu doporučovali, aby této osobě raději dal, co chce, aby odešla. Čím více se jej ale snažili přesvědčit, jak strašná žaloba je, tím zvědavější byl.

 

Vzpomněl si, jak ho tenkrát na střední škole starší žák vyzval na bitku. Byl silnější a tak mu jeho přátelé tehdy doporučovali, aby vycouval. To také udělal. Za tři dny jej ale jeho nepřítel opět provokoval a nazval jej zbabělcem. Nakonec ho sám vyzval. Boj byl krátký. Kyiosaki dostal na frak, ale odcházel domů s dobrým pocitem a uvědomil si, že strach z boje je někdy mnohem horší než skutečný boj.

 

Výběr boje se znovu prokázal jako cenná zkušenost, zvášť pro jeho rozvoj jako podnikatele. A přestože nedoporučuje dostat se do soudní pře, sám se z ní poučil. Jeho firma je nyní silnější, protože příprava na to být otevřenou knihou pro proces mu pomohla dát firmu do pořádku.

 

Přestože nikdy neporušil žádné zákony, poučil se, že jejich neznalost neomlouvá.

Vždy se snažil pohlížet na nepřízeň jako na příležitost učit se. I v této právní bitvě si připomněl důležitou lekci, kterou dostal před mnoha lety: Strach z boje je mnohem horší než boj sám.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com