Nebojte se dělat chyby

Ilustrační snímek

Chyby se stávají a všichni víme, že nám pomáhají růst. Přesto stále bojujeme s pocitem, že chybovat nesmíme a pokud se nám chyba stane, měli bychom se ji snažit utajit. Jak se tohoto pocitu zbavit? V první řadě se naučte nebrat si chyby osobně, oddělujte svá selhání od své identity. To, že se vám něco nepovedlo, ještě neznamená, že jste špatní. Povede se vám něco jiného. Pak pokračujte následujícími kroky.

Poučte se pro příště

Analyzujte svou chybu. Zaměřte se na to, co se stalo špatně, zda jste vůbec měli kontrolu nad možnostmi vývoje situace co je možné zlepšit do budoucna.

Přestaňte se utápět v lítosti

To, že se budete svou chybou stále probírat, nijak nezmění, co se stalo. Pouze to zhorší váš psychický stav. Zaměřte se na to, co můžete změnit, a to je budoucnost. Čím dříve uděláte pozitivní krok vpřed, tím lépe.

Zbavte se potřeby slyšet uznání od druhých

Strach ze selhání často pochází z toho, že nás posuzuje naše okolí. Obáváme se, co o nás řeknou druzí. Vy byste se však neměli nechat odradit druhými. Řiďte si svůj život tak, jak chcete vy.

Zkuste pozitivní přístup

Přestaňte uvažovat ve smyslu „když selžu, jsem slabý a neschopný“. Učte se pozitivnímu myšlení: „Když selžu, jsem o krok blíže úspěchu.“

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com