Nebezpečí exotické dovolené

Ilustrační snímek

Češi volí pro svou dovolenou stále častěji exotická místa. Mnohdy však přitom zapomínají, kolik rizik je s návštěvou Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky spojeno. Jedná se zejména o zdravotní rizika, mezi nimiž vede krví přenosná hepatitida typu B. Nebezpečná je i hepatitida typu A, proti níž se ve vyspělých zemích běžně očkuje, v exotických zemích to však nemusí být podmínkou.

Ve více než 100 zemích světa hrozí též nákaza malárií, jíž ročně podlehne více než dva miliony lidí. Přenašeči této nemoci jsou komáři, jejichž kousnutí šíří nákazu do jater a později do krevního oběhu. Typickým příznakem je zimnice a vysoká horečka. Následkem ztráty červených krvinek může dojít i k žloutence, k selhání ledvin a úmrtí. Obrana proti malárii je složitá. Doposud neexistuje očkování. Jedinou možností je užívání antimalarik před cestou i během cesty do exotické země. Největší výskyt onemocnění se projevuje v jižních oblastech Číny, na celém území Indie, v některých oblastech Thajska, v Jihoafrické republice, Keni a dalších afrických státech.

V tropických oblastech je třeba dávat pozor na tzv. žlutou horečku. Je to těžké virové onemocnění, opět přenášené komáry. Projevuje se vysokými horečkami, zimnicí, poškozením jater a ledvin, kostní dřeně a krvácivými poruchami. Existuje preventivní očkování, které zajišťuje spolehlivou ochranu na deset let. V zemích s teplým klimatem a nižším hygienickým standardem byste se měli chránit také před břišním tyfem. K nákaze dochází obvykle znečištěnou vodou nebo potravinami. Nemoc pak trvá řadu dní a je velice vyčerpávající. Prevence existuje v podobě vakcíny injekcí nebo tří kapslí očkovací látky, které se podávají první, třetí a pátý den. Poskytuje ochranu na dobu tří let.

Pitím kontaminované vody nebo koupáním v kontaminované vodě může dojít k nákaze cholerou, při níž dochází k masivní ztrátě tekutin střevních sliznic. Úmrtí může nastat během několika hodin. Preventivní očkování nabízí jen částečnou ochranu. S kontaminovanou vodou souvisí i nebezpečná schistosomóza, masově rozšířená asi v 70 zemích světa (např. v Egyptě). Projevuje se horečkou, bolestmi břicha, krvácením z močových cest, cirhózou jater a případným selháním ledvin. Jedinou ochranou je nekoupat se v řekách, jezerech a rybnících zamořených oblastí.

Jednou z nejběžnějších nákaz turistů v zemích subtropického a tropického pásma je nakonec tzv. cestovatelský průjem. Vyvarovat se jej můžete, pokud budete pít jen nekontaminovanou vodu bez ledu, loupat ovoce i zeleninu a nebudete jíst podezřelou potravu.

-kk-

Zdroj: 100+1 zahraniční zajímavost - Elektronická verze časopisu 100+1
Zobrazit přehled článků ze zdroje 100+1 zahraniční zajímavost