Názor každého se počítá

V mnoha firmách se začíná uplatňovat nová metoda, která má přispět k dalšímu rozvoji vedoucích pracovníků. Jedná se o komplexní hodnocení (také nazývané „360-stupňové), při kterém se bezprostřední nadřízený, kolegové a podřízení anonymně vyjadřují k práci svého manažera. Hodnocení má formu dotazníku a výsledné zprávy se předávají externím odborníkům, kteří je analyzují a vypracují shrnutí.

V dotazníku se zkoumají zejména vůdčí schopnosti dotyčného, jeho úsudek a rozhodování a v neposlední řadě i interpersonální a ostatní humanitní dovednosti. Komplexní hodnocení má manažery informovat o tom, co si o nich myslí jejich kolegové a podřízení. Pro některé z nich je to v první chvíli šok. Manažeři mohou výsledky následně konzultovat se svými poradci, kteří jim mohou pomoci rozvíjet se v oblastech, v nichž mají nedostatky.

Tento nástroj je však poněkud kontroverzní. Někteří odborníci se domnívají, že se při hodnocení výkonnosti dá zneužít – zaměstnanci se můžou snažit „vyšachovat“ jeden druhého. Proto se někteří přiklánějí spíše k metodě stanovování manažerských cílů. Ve Francii se tato metoda příliš nepoužívá, protože zde ve firmách stále převažuje hierarchické uspořádání.
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal