Naučte se spravovat svou síť kontaktů

Ilustrační snímek

Stává se vám někdy, že máte problém s udržováním svých pracovních a osobních vztahů? Pomoci vám může oddělování pracovních kontaktů od těch osobních i na první pohled nezištná pomoc ostatním. Efektivní práce s vašimi kontakty vám může pomoci v kariérním růstu i ve spokojeném soukromém životě. Inspirujte se body, které shrnul server Inc.com.

1) Neodmítejte žádosti o pomoc

Pokud vás někdo požádá o radu, snažte se pomoci. Například když bývalý kolega potřebuje referenci k žádosti o místo, neváhejte mu ji poskytnout. Krátký čas, který s žádostí strávíte, se vám v budoucnu může v dobrém vrátit. Nemusí se nutně jednat pouze o odborné znalosti. Pokud vám lidé rádi volají, ať už se jedná o jakoukoli oblast, vaše kontaktní síť se zlepšuje.

2) Oddělujte kontakty na Facebooku a LinkedInu

Vyzkoušejte strategii, kdy pouze lidé, s kterými se scházíte i mimo pracovní dobu, budou vašimi přáteli na Facebooku. Přátele můžete mít mezi současnými a bývalými kolegy. Dodržováním tohoto pravidla poté můžete na Facebooku sdílet vaše zájmy a fotky, aniž byste se strachovali, jak to ovlivní vaši kariéru.

3) Pravidelně pracujte se sítí LinkedIn

Pokud chcete zůstat v kontaktu se zákazníky nebo obchodními partnery, pracujte se sítí LinkedIn. Zatímco Facebook vám pomůže zůstat v kontaktu s přáteli, LinkedIn vám pomůže organizovat čas s pracovními kontakty. Raději se vyhýbejte automatickým e-mailům. Když chcete svému partnerovi pogratulovat například k výročí, raději se zaměřte na kontext konkrétní osoby a buďte osobnější. Takto můžete být v kontaktu s lidmi na různých pozicích, což vám může pomoci během vašeho dalšího kariérního růstu. Nezapomínejte aktualizovat svůj vlastní profil na LindedIn.

4) Na cestách se potkávejte se známými

Pokud jste v místě, kde jste dlouho nebyli, je dobré naplánovat si setkání alespoň s jedním známým obden. Samozřejmě nemusíte být ve stresu, když se nemáte s kým setkat. Pokud se ale taková příležitost vyskytne, využijte ji.

-ka-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com