Naučte se správně dělat více věcí najednou

Z multitaskingu se v podstatě stal olympijský sport. Ukazuje se však, že ne vždy jde o výhru. Nedávná studie publikovaná v časopise British Medical Journal například ukázala, že telefonování při řízení auta čtyřikrát zvyšuje riziko dopravní nehody s následnou hospitalizací. Napovídá, že pracujeme lépe a efektivněji, když děláme úkoly po sobě a ne současně. Cítíte se zaplavení úkoly? Naučte se správně dělat více věcí najednou pomocí následujících rad.

- Nesnažte se učit. Když děláte více věcí najednou, vždy dosáhnete horších výsledků, než kdybyste se soustředili na jednu. Jedním z příkladů je učení. Když se snažíte něco zvládnout a dělíte při tom svou pozornost mezi více věcí, aktivita vašeho mozku přechází pouze ke krátkodobé paměti. Multitasking je proto dobrý při činnostech, které potřebujete pouze mechanicky vykonat, nikoli skutečně vstřebat.

- Spojujte odlišné typy úkolů. Podobné úkoly byste neměli vykonávat najednou. Můžete například číst a mít při tom puštěnou hudbu, otáčet stránky rychleji ale budete v pasážích, kdy nikdo nezpívá a neruší vás od textu. Spojujte proto raději odlišné činnosti, například kontrolu zpráv při jízdě na rotopedu.

- Určujte si priority. Soustředění na relativní důležitost každého úkolu vám pomůže nejlépe zúročit vaše zdroje. Piloti, kteří se soustředili na konkrétní aspekty letecké videohry, například při skutečných letech podávali lepší výkony než ti, kteří tuto hru pouze hráli.

- Vytvořte si pravidelný pracovní postup. Výzkumy potvrzují, že když opakujete stejnou skupinu dovedností ve stále stejném postupu, vaše výsledky budou mnohem lepší.

-kk-

Zdroj: WebMD Health - přední americký portál věnovaný ochraně zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje WebMD Health