Naučte se říkat ne, aniž byste byli nezdvořilí

Ilustrační snímek

Spousta lidí nerada říká ne. Toto slovo je ale součástí našeho života. Je tedy třeba naučit se je říkat, aniž bychom měli pocit viny. Server Allbusiness.com popsal několik rad jak na to.

1) Nyní ne, ale později ano

Lidé se bojí slyšet ne. Přesto můžete ne říkat a nemít při tom pocit viny. Užijte techniku "nyní ne, ale později ano". Ostatním tak dáte najevo, že váš současný harmonogram vám nedovolí se jim věnovat. Mají však možnost počkat, dokud nebudete mít čas nebo hledat někoho jiného. Odkazujte je na někoho, koho znáte a důvěřujete mu.

2) Ne, pokud se situace nezmění

Vysvětlete, že vaše situace je nyní natolik komplikovaná, že byste v tuto chvíli nedokázali pomoci a nechcete dotyčného zklamat. Můžete si popovídat za pár dnů a zjistit, zda se něco změnilo. Vyjádřete, že si vážíte toho, že dotyčný přišel zrovna za vámi.

3) Nechte mě to promyslet a dám vám vědět

Tento přístup je častý během obchodování. Když toto řekne potenciální zákazník, znamená to, že mu prodejce neposkytl dostatečné důvody k nákupu. Na druhou stranu je to ale jeden z nejefektivnějších způsobů, jak někomu říci ne a nepošramotit jeho ego. Je to také dobrý způsob k tomu ihned se někomu nezavázat. Rychlá řešení nebývají nejlepší.

4) Nejsem vhodná osoba, která vám může pomoci, ale vyzkoušejte pana X

Pokud víte, že nejste schopni danému člověku pomoci, řekněte to na rovinu. Nemá cenu si na nic hrát. Raději jej odkažte na někoho vhodnějšího. Není to známka slabosti, ale naopak síly.

5) Nechám si vás v databázi

Tuto frázi nejčastěji používají personalisté při komunikaci s uchazeči o práci. Můžete ji však použít i vy. Podpoříte tak naděje dotyčného.

-ka- 

Zdroj: AllBusiness - americký server a komunita pro malé a střední podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje AllBusiness