Naučte se přijímat kritiku

Přijímání kritiky je důležitou součástí vůdcovství. Řada vůdců ji však přijímat neumí. Kdyby například bývalá ředitelka společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorina naslouchala svému týmu namísto toho, aby jej propustila, mohla mít dodnes podporu pro svou funkci. Když se však HP začalo dařit hůře, najednou zjistila, že ji nikdo nenásleduje.

Nadřízení často zaujímají ke kritice od podřízených postoj „jak si mohou dovolit o mně takhle mluvit?“ Ve skutečnosti by však měli takové jednání vítat. Kritika vycházející z faktů spojených s příslušnou firmou nebo managementem je vždy na místě. Upřímná zpětná vazba by měla být základem úspěšného chodu každé organizace. Vedení by mělo podporovat zaměstnance, aby se nebáli vyjádřit svůj názor.

- Znejte fakta. Pokud chcete kritizovat, měli byste vycházet z reálného základu. Totéž platí pro kouče. Vedoucí je třeba upozorňovat, co konkrétně dělají špatně a jak to ovlivňuje výkonnost ostatních.

- Udělejte velký krok. Vedoucí by měli být připraveni nejen přijímat kritiku, ale i vhodně reagovat. Mohou samozřejmě nesouhlasit, ale měli by si zachovat tvář a nesnažit se kritiky zdiskreditovat.

- Zklidněte se, pak jednejte. Když se vám dostane kritiky, nejprve se zhluboka nedechněte a kritikovi poděkujte. Dáte tím najevo své uznání pro to, že dokázal vystoupit a vyjádřit se. Nastavíte příjemný tón pro další komunikaci.

-kk-

Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com