Naučte se být odolným lídrem

Máte pocit, že se s nátlakem top managementu vyrovnáte, budete-li pracovat usilovněji? Stres možná některé popohání vyššímu výkonu, avšak studie uvádí, že toto neplatí dlouhodobě. Příliš velký tlak má za následek zúžení myšlení a tím i pravděpodobnost chybného úsudku. Návod, jak zvýšit svou odolnost vůči stresu, nabízí server Leading Effectively.

1. Změňte své uvažování

Jakmile jste přetížený, stres vám zabraňuje uvažovat nad situací z vícera úhlů. V takové chvíli se na moment zastavte a zamyslete se nad jinými alternativami nebo možnostmi, které situace přináší. Pokud například ztratíte váženého zaměstnance, jaké výzvy a nová řešení vám může do týmu přinést někdo zcela nový?

2. Spíte dobře?

Mnoho z nás spánek obětuje pro to, aby další kus práce byl hotový. Odpočinek je však klíčovým faktorem budování odolnosti. Dostatečné množství spánku vede ke zlepšování naší pozornosti a kreativitě. A to jsou obě důležité schopnosti lídrů.

Může se však stát, že v dnešním 24/7 světě prostě nelze věnovat spánku dostatečné množství. Pokuste se tedy dělat alespoň pravidelné relaxační přestávky v průběhu dne, které vám dají zapomenout na stresující situace. Projděte se, dejte si svačinu, přečtěte si noviny. Máte v práci posilovnu? Využijte ji!

3. Myslete pozitivně

Pozitivní okamžiky napomáhají zotavit se mysli z negativních situací. Jedním ze způsobů jak si kultivovat pozitivní myšlení je pravidelné cvičení. Denně si na papír napište 3-5 věcí, za které jste nejvíce vděčný. Uvidíte hned vše z jiného úhlu. Z pozitivního.

Odolnost je důležitá nejen v pracovním životě. Dává nám sílu zvládat neočekávané okamžiky a navrátit nám duševní pohodu. Máte nějakou vlastní strategii, jak být přizpůsobivým lídrem?

-bn-       

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog