Nástupnictví: V rodinné firmě musí mít podporu všech členů rodiny

Ilustrační snímek

Bohatství rodiny Thammawattana začalo jako pouhý stánek s jídlem v Bangkoku. Postupně se však rozrostlo na obrovské tržiště. Co se stalo poté, je však příkladem toho, co následuje, když ve firmě chybí jasný směr a lídr. Přišla střelba, únosy, sebevraždy a dlouholeté soudní bitvy mezi členy rodiny. Obchodní škola INSEAD na svém znalostním portálu píše, že je potřeba mít dlouhodobý byznys plán a jasný, všemi akceptovaný plán nástupnictví. Tyto dvě věci mohly zabránit postupnému rozpadu rodiny. Podívejme se, jak se věci zkomplikovaly.

Rodinný podnik a rodinné vraždy

Firma se postupně rozšiřovala a později pod ní patřilo i mnoho majitelů menších firem, kteří platili pravidelný nájem. Přibližně po 16 letech však přišel útok střelců. Příčinou byl rodinný konflikt ohledně řízení firmy.

Past nástupnictví rodinu rozeštvala

Útoků na rodinu přibylo a po letech zde nakonec nebyl žádný jasný nástupce. Předchozí hlava firmy zanechala celou řadu posledních vůlí. Následovaly další vraždy, únosy a dopravní nehody. Někteří byli obviněni z toho, že rodinnou firmu rozkrádají, jiní ji opustili, protože vší té nenávisti a bojů měli už dost.

Lekce pro každou rodinnou firmu

Případ rodiny Thammawattana je hodně brutální. Nese však poučení pro každou rodinnou firmu. Když dojde na budoucnost rodinného podniku, nestačí aby nynější lídři sepsali poslední vůli. Je třeba dlouhodobý plán nástupnictví. Musí být dobře odkomunikován všem členům rodiny, dokud je současný šéf firmy ještě naživu. Od každého je třeba získat souhlas s daným plánem. Jinak mohou nastat těžké časy jak pro firmu, tak pro celou rodinu.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge