Najděte v sobě znovu lídra

Ilustrační snímek

Změnit své myšlení, to není jen tak. Abyste to dokázali, musíte se zbavit starých návyků a stereotypů, které máte mnohdy pevně zažité. Přijdou situace, kdy změna bude nutná, protože dosavadní způsoby chování přestanou přinášet výsledky. Někdy zkrátka musíte jít dál. Web forbes.com publikoval několik tipů, jak můžete změnit své chování a zvýšit svůj vliv. Vaše činy poté budou mít opět značný dopad na vaše okolí.

1. Udržte si pozitivní přístup

Pevně věřte tomu, že dokážete zvládnout jakoukoliv situaci. S lidmi jednejte vždy s úsměvem a buďte nadšení. Když totiž ztratíte pozitivní přístup, můžete zahořknout. Všechen ten chaos a nejistota vás potom budou ubíjet. Buďte pozitivně naladěni a místo chaosu uvidíte nové příležitosti.

2. Přestaňte všechny hodnotit

Musíte si všímat potenciálu a každému podřízenému pak dávat vhodné příležitosti, protože každý má co nabídnout. Když budete vystupovat jako lídr, který je sebejistý a pozitivní, lidé budou cítit, že jste schopen je brát takové, jací jsou. Budou se cítit více zapojeni do dění a díky tomu budou výkonnější. Buďte také pozorný posluchač. Odměnou vám bude loajalita vašich lidí.

3. Když se vyskytnou problémy, buďte odolní a tvrdí

Duševní odolnost je pro vás klíčová, protože napětí a stres spojený s pozicí lídra může být vyčerpávající. Čím více těžkých situací ustojíte, tím budete odolnější. Musíte se prostě postupně naučit, jak oddělit své emoce od problému, který řešíte. Soustřeďte se na to, co je skutečně jádrem problému.

4. Očekávejte krize a změny včas, abyste je uřídili

Smiřte se s tím, že prostě nějaká rizika přijmout musíte. Riziko není váš nepřítel, počítejte s ním. Potom se nebudete tolik obávat selhání.

5. Autentičnost vás posiluje

Buďte takoví, jací jste. Když jste sami sebou, cítíte sebedůvěru. Pro ostatní budete inspirací a také snáze získáte jejich respekt a důvěru. Každý si vás zapamatuje, když se budete chovat autenticky, neboli tak, jak to skutečně cítíte.
-jk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com