Najděte si vlastní recept, jak inspirovat zaměstnance

Ilustrační snímek

Každý lídr chce inspirovat svůj tým k nejlepším výkonům. To se však snáze řekne, než udělá. Vyžaduje to silnou intuici a skutečný zájem o zaměstnance, nejen o sebe sama. A konečně už je třeba pochopit, že stejný přístup ke všem nefunguje, a tudíž vám nepřinese ani loajalitu ani vyšší výkonnost vašeho týmu.

Zajímavý článek na téma, jak být inspirativním lídrem, publikoval nedávno manažerský konzultant Glenn Llopis na serveru Forbes.com. Shrnuje v něm myšlenku, že neexistuje žádný jeden správný recept na zvýšení výkonnosti zaměstnanců. Naopak je třeba hledat cesty, jak „maximálně využít dostupné ingredience k vytvoření tisíců receptů, které budou připraveny na míru, budou autentické a budou mít dlouhodobý vliv“. Navrhuje začít následujícími ingrediencemi.

1. Vysvětlujte, proč je třeba zlepšit výkony

Neříkejte svým lidem, že mají podávat lepší výkony. Vysvětlujte jim, proč jejich výkony firmě pomohou.

2. Nabízejte širší smysl

Inspirujte zaměstnance tím, že od vás budou vědět, co konkrétně jejich práce přináší (kromě zisku).

3. Inspirujte individuálně

Snažte se pochopit postoje, tendence a chování jednotlivých členů svého týmu. Teprve pak můžete vědět, co je motivuje.

4. Nedávejte přednášky

Většina lidí se chce dále učit a rozvíjet. To však neznamená, že by lídr měl vést přednášky o tom, co mají dělat. Lepší cesta je koučovací přístup a práce se zpětnou vazbou.

5. Umožněte účast na inovacích

Vaši lidé by měli mít možnost přicházet s novými nápady. Ještě důležitější však je, aby se mohli přímo účastnit zavádění nových nápadů do praxe.

6. Hledejte přirozené talenty

Pomáhat zaměstnancům k úspěchu je důležité. Zásadní však je nacházet a podporovat jejich přirozené talenty tak, aby při využití svých talentů při práci cítili větší odpovědnost.

7. Dávejte více důvěry

Prosazujte odpovědnost tak, že dáte svým lidem důvěru a umožníte jim pracovat samostatně.

8. Ukažte respekt

Projevit uznání nestačí, zaměstnanci potřebují vidět, že je respektujete. Dejte jasně najevo, jak si váš respekt mohou získat.

9. Pomozte zaměstnancům s osobním rozvojem

Jedna z osvědčených cest, jak inspirovat k vyšším výkonům, je nabídnout více odpovědnosti. Zkuste však spolu s tím nabídnout i možnosti osobního rozvoje.

10. Ukažte, že svým lidem věříte

Má-li zaměstnanec podávat dobré výkony, musí vám věřit. Musí vidět, že věříte jeho schopnostem a chcete jej podporovat v úspěchu.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com