Najděte si svůj jednoduchý rituál pro odreagování

Ilustrační snímek

Každý by si měl najít svůj vlastní způsob, jak se zbavovat stresu. Zapojení protistresového rituálu do každodenní činnosti však vyžaduje čas a úsilí. Server Entrepreneur.com proto přišel s jednoduchými praktickými tipy, u nichž můžete začít.

1. Zhluboka dýchejte

Hluboké dýchání zklidňuje nervový systém. Nadechujte se a vydechujte alespoň po dobu čtyř vteřin. Když toto cvičení zopakujete desetkrát, vaše mysl i tělo se uklidní.

2. Zazpívejte si

Pokud je pro vás sezení a hluboké dýchání stresující, zazpívejte si nebo si zabroukejte. Věnujte přitom pozornost dýchání nosem. Není-li na to v kanceláři vhodné místo, zajděte si například na parkoviště do auta.

3. Doplňujte tekutiny

Dehydratace výrazně snižuje pracovní výkonnost, pijte proto dostatek vody. Umístěte ji blízko svého stolu, abyste na pití nezapomínali.

4. Soustřeďte se na své tělo

Odveďte pozornost od svých obav a problémů ke svému tělu. Na chvilku zavřete oči a v duchu zrentgenujte své tělo od hlavy k patě. To zopakujte několikrát.

5. Obklopte se fotkami z dovolené

Ve chvílích zvýšeného stresu se na ně podívejte, zavřete oči a představte si, že jste na dovolené. Soustřeďte se na vnímání této situace všemi smysly.

6. Vytvořte si rituály z běžných každodenních činností

Při přípravě kávy nebo svačiny se plně soustřeďte na zvuky, vůně a celkové pocity z přípravy. Takový denní rituál vás uklidní více, než byste si mysleli.

7. Smějte se nahlas

Humor je velmi silnou zbraní v boji proti stresu. Když se dokážeme zasmát určitému problému, emočně se od něj odpojíme a jsme schopni lépe jej řešit.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com