Nafouknutí titulu nebo navýšení platu?

Je v pořádku dát zaměstnanci tituly jako alternativu k finanční kompenzaci? Když někoho titulujeme „ekonomický náměstek“, má nárok na větší plat než „účetní“ nebo „hospodář“?

V posledních letech byly pracovní tituly spíše rozmarem mezi zakladateli firem. Z externí perspektivy může titul pomoci otevřít dveře a vytvořit lepší představu o reprezentantovi vaší firmy. Díky titulu může zaměstnanec cítit více sebejistoty, což jistě není na škodu a firmu to nestojí vůbec nic. Je tu ale také nevýhoda. Zaměstnanci mohou chtít lepší finanční ohodnocení.

Když jednou titul přidělíte, je těžké ho odebrat, vyjma změny pozice. Často je dobré titul měnit právě při změně personálu, pak docílíte toho, že nebude tlak na finance.

Je dobré mít na mysli, že titulování pozic zaměstnanců značně odráží kulturu vaší firmy a prostředí, které se snažíte vytvořit. Jak nazýváte lidi, kteří pro vás pracují? Jsou to zaměstnanci? Společníci? Konzultanti? Je také prozíravé nechat si nějaký prostor pro „zvyšování titulů“.

To, co dělá zaměstnance vedoucím pracovníkem, je vyšší stupeň pracovních povinností a často finanční zodpovědnost. Definice se bude lišit v každé zemi, ale obecná praxe je, že vedoucí pracovník je zodpovědný za své podřízené a za výsledky.

Zatímco přemýšlíte o rozdílu mezi „účetním“ a „finančním ředitelem“, mohl by vás pobavit generátor pracovních titulů na stránkách bullsh*tjob.com, kde vytváříte tituly výběrem ze tří různých sloupců.

Titulování je často zneužíváno, například drobným soukromými podnikateli, kteří si dávají vznosné tituly bez patřičných zásluh, jen aby zapůsobili.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal