Na objemu záleží

Lidé v byznysu jsou zavaleni interní i externí komunikací prostřednictvím e-mailu, hlasové pošty a nejrůznějších písemných zpráv. Paradoxní ale je, že sami často necítí, že by i oni rozesílali přílišné množství zpráv. Čtyři pětiny amerických manažerů oslovených v průzkumu společnosti NFI Research uvedly, že objem komunikace, který musí řešit, považují za přílišný. S tím, že sami rozesílají také příliš zpráv, však souhlasila jen 3 procenta respondentů.

Nejvíce oslovené manažery zaplavuje e-mail. Stěžují si například na rozesílání zpráv více lidem najednou, kteří pak odpovídají a rozesílají zprávy všem ostatním. Problémem je dále nedostatečné dodržování etických pravidel v elektronické komunikaci a také to, že řada lidí raději posílá e-maily, než aby něco řešila osobně. Diskuse, která by mohla jednoduše a efektivně proběhnout mezi čtyřma očima nebo po telefonu se pak natahuje na množství e-mailů.

V řadě firem není hlavním problémem objem komunikace, ale její kvalita. Zaměstnanci, než aby pečlivě třídili informace, rozesílají všechno všem a tak se stává, že místo o důležitých věcech se diskutuje o nepodstatných detailech. Manažeři tak běžně zažívají pocit, že se jim do rukou dostává spousta informací, které nepotřebují, zatímco potřebné informace k dispozici nejsou.

Než příště odešlete nějakou zprávu, ať již jakýmkoli kanálem, zamyslete se nejprve, zda je to pro příjemce důležité, nebo jen navýšíte jeho hromadu zbytečné komunikace.

-kk-

Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com