Na dovolené s kolegy nevypnete

To, zda vás vaše profese zcela pohltila, nelépe odhalíte na dovolené. Poznávacím znamením není jen notebook přibalený do kufru, ale i neschopnost vymanit se z profesních témat konverzace. Těm neujdete, pokud se rozhodnete strávit dny volna se svými kolegy, obchodními partnery či lidmi ze spřátelených firem.

Pracovnímu vypnutí brání i letoviska, v nichž se kumulují lidé určitého postavení. Manažeři se navzájem pochlubí s místy, kde byli se službami a luxusem nadmíru spokojeni, takže se na nich pak častokrát sejdou a na baru opět diskutují o jediném.

V tomto ohledu jsou na tom lépe ženy, kterým většinou po příchodu z práce začíná druhá směna doma. Chvilky odpočinku si tak umějí lépe užít. Pokud se tedy na společnou dovolenou vydají dvě kolegyně, místo o práci se budou spíše bavit o rodině a koníčcích.

Profesní deformace se mohou projevit i maličkostmi. Otec-manažer rodině vyčítá nedodržení jím naplánovaného harmonogramu, aniž by si uvědomil, že se jedná o společný výlet na hrad a ne o strategii prodeje nového výrobku. Matka-pedagožka neustále peskuje zbytek rodiny za nesprávné chování.

Pokud je někdo postižen svojí profesí více, než je zdrávo, je třeba jej na to nenápadně upozornit. Nejlepší je, když tak učiní děti nebo někdo zcela cizí. Některé situace lze proměnit v žert.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES