Na co si dát pozor při společenské konverzaci

Ilustrační snímek

Společenská konverzace není jen klábosení o ničem. Je to způsob, jak navazovat a rozvíjet vztahy s lidmi a také možnost, jak si zajistit dobrý výchozí bod pro hlubší rozhovory. Často čteme a slyšíme o tom, jak společenskou konverzaci navázat, o čem mluvit. Zkusme se však nyní zaměřit na to, o čem nemluvit. Server careerealism.com upozornil na následující témata hovoru, která spolehlivě zničí vaše šance na cokoli, čeho chcete dosáhnout společenskou konverzací.

Pamatujte si, že při společenské konverzaci je důležité neuvádět nikoho do situace, kdy by se mohl cítit nepříjemně.

Svatba, děti

Neptejte se neznámých lidí nebo lidí, které znáte jen málo, zda jsou ženatí či vdané a zda mají děti. Myslete na to, jak byste působili, kdyby vám odpověděli ne.

Manžel, manželka

I kdyby vám dotyčný odpověděl, že je ženatý, nemá smysl ptát se, co dělá jeho manželka. Neptejte se na příliš osobní věci.

Práce

Nezačínejte konverzaci ani tím, že se zeptáte, jak dotyčnému jde jeho práce v té a té firmě. Pokud se dobře neznáte, mohli byste jej zbytečně uvést do rozpaků.

Politika

I když zrovna probíhají důležité volby, tomuto tématu se vyhněte velkým obloukem. Nikdy s ním nezačínejte.

Vysoká škola

Představte si, jak byste se cítili, kdyby se vás někdo zeptal, kam jste chodili na vysokou školu, a vy jste museli odpovědět, že nikam. Stejně se budou cítit druzí, když se jich budete ptát.

Obecně platí, že byste měli pokládat otevřené otázky, aby vám druzí neodpovídali jen ano/ne a pak bylo zase ticho. Začít můžete například tím, jak se dotyčnému líbí na místě, kde jste se setkali nebo jakou měl cestu. Pak reagujte na to, co se dozvíte.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com