Na co myslíte?

Často se zaměřujeme na to, co se nám nelíbí, s čím nejsme spokojeni. Myslíme na to opakovaně a naše myšlenky spolu s tím, jaký vnitřní monolog vedeme, tyto myšlenky a naše představy posiluje. Stávají se z nich naše myšlenkové vzorce. Dokážete ty své popsat? Jde o to, čemu věnujete svou pozornost. Možná se zaměřujete víc na to co nechcete, než na to, co chcete.

Ilustrační snímek

My, protože jsme lidské bytosti, si vždy vybíráme, na co zaměříme svou pozornost. Naše pozornost tak do velké míry ovlivňuje, jak interpretujeme svět kolem nás i své místo v něm.

Nástrahy našeho vlastního myšlení

Pokud například pracujete v open office, je dost možné, že se vaše myšlenky točí kolem následujícího:

  • Neustále tudy někdo prochází
  • Pořád je tu nějaký hluk
  • Vždy tu někdo mluví

Tyto myšlenky zažíváte každý den. Pokaždé, když se stane něco z tohoto krátkého seznamu, ve vašem přesvědčení vás to utvrdí. Všímáme si jen toho, co potvrzuje naše přesvědčení. Nevšimneme si však dlouhých hodin, kdy je klid, nebo naopak těch chvilek, kdy hluk nedělá nikdo jiný než my sami. Zaměřujeme se a vnímáme pouze určité aspekty svého pracovního prostředí. To jen posiluje ty myšlenky, které jsme měli na začátku. Naše vnímání je pro nás realitou. Naše myšlenky tak tuto realitu vytvářejí, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Změňte své negativní myšlenky

Proces změny těchto myšlenkových vzorců má 3 fáze.

  1. Všimněte si, na co se zaměřujete, k čemu tíhne vaše pozornost.
  2. Přerámujte tyto opakující se myšlenky v něco pozitivnějšího.
  3. Přijměte tento pozitivní rámec jako svůj nový výchozí bod, jako své nové automatické nastavení mysli.

Také se sami zastavte pokaždé, kdy zaregistrujete nějakou svou negativní myšlenku o svých vlastních schopnostech nebo svých možnostech. Pokuste se vzpomenout se na důkazy, které ukazují, že na tom nejste tak špatně. Vědomě a záměrně se rozhodněte pro více pozitivní myšlení a uvažování. Když se vám podaří vytvořit si pozitivní uvažování, přestanete přemýšlet o svých vlastních pochybách a přestanete se utápět v pochybnostech. To totiž rozhodně není způsob, jak byste měli trávit pracovní dobu pokud chcete být produktivní.

 

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues