Na cestě k asertivitě

Něco děláte a potřebujete pomoc druhého člověka. Můžete o ni požádat, vyžadovat ji nebo sedět a čekat, že přijde sama. První možnost je příkladem asertivity – stojíte si za svým právem bez toho, abyste ohrožovali práva druhých. Druhý případ je agrese – stojíte si za svým právem, ale porušujete právo druhého na vlastní rozhodnutí. Třetí případ je pak rezignování – neschopnost stát si za svými právy.

Být asertivní není jednoduché, zejména v zaměstnání. Jedná se o riziko vyjadřování emocí a zacházení s city druhých, které může vést ke konfliktům. Zapamatujte si proto následující:

- Jen vy kontrolujete své city a tím, že se stanete asertivními, můžete měnit situace, z nichž vznikají problémy.

- Ptejte se sami sebe, o co přicházíte a jak složité bude získat to zpátky, pokud se budete určitým situacím vyhýbat, místo abyste je konfrontovali.

- Naučte se být racionální. Ujistěte se, že znáte všechna fakta, že nereagujete přehnaně nebo nejsi sami zdroji konfliktů.

- Odkládání poškozuje. Čím díle budete odkládat konfrontace, tím větších škod se dočkáte.

Je mnohem bezpečnější brát veškeré problémy profesionálně. Jakmile totiž začnete brát věci osobně, přestáváte jednat racionálně a tím i asertivně. Ztráta asertivity v takové situaci pak může vést ostatní k tomu, aby vás využívali nebo zneužívali.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com