Mýty žádostí o vyšší plat

Ilustrační snímek

Žádost o zvýšení platu je pro mnoho lidí noční můra. Předem očekávají neúspěch, výsměch nebo že si na ně jejich nadřízení okamžitě zasednou. Až se pak bude rozhodovat o tom, koho firma propustí, budou první na řadě... Je tedy lepší mlčet? Mnohem lepší je nebát se vyjednávat. Zkuste na žádost o vyšší plat pohlížet jako na jakékoli jednání, na jehož konci bude určitá dohoda. Dobře se připravte a nebojte se říci svůj názor. Zároveň se vyvarujte následujících mýtů, na které upozornil server salary.com.

Mýtus: Nikdy nebudete mít dostatek informací

Nedostatek informací v dnešní době je známkou lenosti či neschopnosti. Každý si může najít čísla o průměrných platech ve svém oboru na internetu, v České republice například na stránkách Českého statistického úřadu. Stačí si otevřít vyhledávač a zadat klíčová slova jako: průměrný plat, průzkum platů, srovnání platů atd.

Mýtus: Všichni si říkají o více peněz

Většina zaměstnanců naopak mlčí. Když dostanou zajímavou nabídku, nejsou připraveni vyjednávat. Takže již tím, že se zajímáte o mýty spojené s žádostmi o plat, máte navrch.

Mýtus: Vyjednávání o penězích je příliš těžké

Vše nové, co se musíte naučit, je zpočátku těžké. Zapracujte na svých vyjednávacích dovednostech. Inspiraci najdete například v našich předchozích článcích Jak si (ne)říkat o vyšší plat a Jak si neříkat o zvýšení platu.

Mýtus: Kdo se odváží vyjednávat, uspěje

Ani zkušený vyjednavač by neměl spoléhat na to, že mu firma zvýší plat o hodně velkou částku. Vždy je třeba vycházet z firemních pravidel odměňování a dat z trhu práce.

Mýtus: Musíte říci, kolik jste brali u předchozího zaměstnavatele

Když budete měnit práci, otázka na výši vašeho předchozího platu pravděpodobně přijde. Některé firmy ji pokládají již ve formulářích, které musíte vyplnit, abyste se mohli ucházet o práci u nich. Možnosti řešení jsou dvě – najít si dobrou výmluvu, proč výši předchozího platu neprozradíte, nebo si najít novou práci přes známé. Když přijdete na pohovor s doporučením od někoho vlivného, na předchozí plat se vás už se vás ptát nebudou. Získáte tak větší prostor k vyjednání dobrého platu.

Mýtus: Záleží především na tom, co řeknete

Uvědomte si, že stejně důležité je to, jak svou žádost podáte. Nezačínejte například větou: „Nevím, jestli mi to bude něco platné, ale rád bych požádal...“ Dávejte si také pozor na řeč svého těla. Doporučujeme články Co říká vaše tělo na důležitých jednáních? nebo 10 chyb v neverbální komunikaci.

Mýtus: Firmy vnímají žádosti o vyšší platy jako urážku

Ve většině případů budou vaši nadřízení naopak příjemně překvapeni, že chcete mluvit o své další kariéře a že jste si vědomi své ceny. Důležité je zachovat maximální profesionalitu.

-kk-

Zdroj: Salary.com - americký portál věnovaný odměňování zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Salary.com