Muži se rozhodují rychleji, ale...

Muži dělají rychlá rozhodnutí ve stylu „všechno, nebo nic“, ženy naopak rozhodnutí více zvažují. Tvrdí to alespoň psycholog z britské Warwick University Zachary Estes na základě své nejnovější studie. Oba způsoby rozhodování podle něj mají svá pro a proti. Muži-lékaři například s větší pravděpodobností rychle a s jistotou diagnostikují nemoci, což je výhodné z hlediska včasného podchycení choroby. Nevýhodou je však vyšší riziko špatné diagnózy.

Estesova studie zapojila 113 lidí, kteří dostali za úkol rozdělit 50 předmětů do určitých kategorií podle toho, zda do příslušné kategorie zapadají „plně“, „částečně“ nebo „vůbec“. Ukázalo se, že ženy vybírají možnost „částečně“ o 23 % častěji než muži. Autor hovoří o první studii, která na základě experimentu jasně dokazuje, že muži uvažují v rámci černé a bílé, zatímco ženy vidí i odstíny šedé.

Muži se proto podle Estese lépe hodí pro pracovní prostředí, která vyžadují rozhodné činy. Ženy by naopak měly pracovat tam, kde jsou nejdůležitější dobře uvážená rozhodování.

Studii publikoval odborný časopis Archives of Sexual Behaviour.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk