Může z vás být konzultant?

Konzultanti působí v široké škále různých oblastí a oborů. Dovednosti, které potřebují ke každodennímu výkonu své práce, jsou však velmi podobné. Jestliže uvažujete o kariéře konzultanta, položte si nejprve následující otázky.

- Umíte dobře pracovat v týmu? Konzultanti nepracují sami. Spolupracují nejen s kolegy konzultanty, ale také zaměstnanci klientských společností nebo dokonce konzultanty z jiných společností, které si klienti najmou spolu s nimi. Často se účastní porad a hovoří s rozmanitými zdroji informací. Pokud jste tedy typ člověka, který preferuje samostatnou práci v tichém prostředí, pravděpodobně to nebude kariéra pro vás.

- Dokážete dělat více věcí najednou? Práce konzultanta bývá hektická a často zahrnuje více projektů najednou. Budete proto potřebovat výborné organizační dovednosti a schopnost správně určovat priority. Popsali by vás přátelé jako člověka, který je zapojen do řady aktivit a stále si dokáže udržet soukromý život?

- Mluvíte rádi s lidmi? Pokud jste introverti a mluvení s lidmi vás připravuje o energii, práce konzultanta pro vás bude vysilující. Jestliže si naopak libujete ve schůzkách, vysvětlování svých názorů, prezentacích a přesvědčování lidí, máte pro tuto práci talent.

- Měli jste rádi školu? Bavilo vás chodit do školy a dělat domácí úkoly? Mezi zájmem o vzdělávání a nadšením pro konzultantství je vysoká korelace. 

- Jde vám matematika? Konzultantské společnosti od vás nebudou chtít, abyste byli odborníci na matematiku, měli byste však umět pracovat s čísly a běžně používanými programy, jako je Excel, Access a PowerPoint. Jestliže nesnášíte matematiku, budete nesnášet i konzultantství. 

- Jste ochotni pracovat 70 nebo dokonce 80 hodin týdně? Konzultanti musejí plnit očekávání klientů, i když to bude vyžadovat dlouhé přesčasy. Jestliže máte mimopracovní závazky, může vám to vadit. Zkuste si jeden den pracovat od osmi hodin ráno do desíti hodin večer. Pak si představte, že takto budete pracovat pět dní v týdnu.

-kk-
Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com