Musí mít manažer rád své podřízené?

Ilustrační snímek

Co když mám pod sebou někoho, kdo je vynikající pracovník, ale osobně si vůbec nesedneme? Tuto otázku si dříve nebo později položí snad každý manažer. Pokud je to i váš případ, pak vězte, že rozhodně nemusíte milovat všechny členy svého týmu. Bylo by to sice hezké, ale týmu, firmě ani vám osobně by to nakonec stejně nemuselo prospět. V článku s názvem How to Manage Someone You Don't Like na serveru Harvard Business Review o tom alespoň píše autorka oblíbených manažerských tipů Amy Gallo.

Připomíná, že manažer může velmi efektivně pracovat i s lidmi, které by si nepozval k sobě domů na návštěvu. Důležitější než sympatie je respekt a především výsledky práce. Nebezpečné pak je, pokud k takovým lidem budete přistupovat nespravedlivě jen na základě svých osobních antipatií. Jak tedy řídit někoho, koho nemáte rádi?

Neobviňujte se

Neklaďte si za vinu, že nemáte dostatečně rádi své podřízené. Ve skutečnosti by bylo horší, kdybyste se měli příliš rádi. Uvědomte si, že potřebujete lidi s odlišnými názory, kteří se nebojí své myšlenky prosazovat.

Změňte přístup

Neztrácejte čas přemýšlením o tom, jak moc vás příslušný zaměstnanec štve. Raději se zaměřte na sebe a položte si tyto otázky: Je problém skutečně v tom zaměstnanci, nebo v někom jiném, koho vám připomíná? Máte strach, že se budete chovat stejně jako on? Patří do skupiny lidí, s nimiž máte problémy? Změnit váš přístup je mnohem jednodušší než měnit druhé. Soustřeďte se na to, abyste zůstali objektivní a klidní.

Všímejte si kladných vlastností

Pokud nám někdo není sympatický, máme tendenci vnímat spíše jeho záporné vlastnosti. I ten nejotravnější zaměstnanec má však své kladné stránky. Zaměřte se proto na to, co dotyčný dělá dobře a čím pomáhá týmu k úspěchu.

Nehodnoťte na základě sympatií

Vždy se ptejte sami sebe, zda posuzujete všechny členy týmu podle stejných kritérií. Pokud si nejste jisti, zda někoho nepoškozujete jen proto, že jej nemáte rádi, požádejte o konzultaci jiného manažera, který zná práci dotyčného. Můžete se zeptat i přímo daného zaměstnance, jak vnímá vaše hodnocení.

Více spolupracujte

Možná si říkáte, že trávit více času s někým, koho nemáte rádi, se vám vůbec nechce. To je ale chyba. Čím více času budete trávit spolu, tím více si na sebe zvyknete a naučíte se vnímat i z té pozitivnější stránky. Nikdy nevíte, jak se situace vyvine. Ten, koho dnes máte rádi, se vám může časem znelíbit – a naopak.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review