Morálku je třeba řešit preventivně. Ne až když hoří

Ilustrační snímek

V každém týmu nastávají situace, kdy se nedaří. Manažeři by s tím měli počítat a chápat nejen svou odpovědnost za úspěch projektů, ale i za zdraví a morálku týmu. Jak ale udržet pozitivní energii v týmu, když věci nejdou tak, jak byste si přáli, a dokonce máte pocit, že se blížíte k nevyhnutelnému neúspěchu?

Musíte znát svůj tým a předvídat, jak jednotliví členové mohou reagovat na problémy. Teprve pak s nimi můžete správně komunikovat o dobrých i špatných zprávách, řešit s nimi i takové záležitosti, jako jsou osobní chyby a týmový neúspěch. Záleží tedy především na vašich komunikačních schopnostech.

Podnikněte preventivní opatření

Podle serveru PM Hut byste měli sledovat morálku svého týmu každý den. Posilovat byste ji měli preventivně – dříve, než dojde k nějakému problému či neúspěchu. Začněte jednoduchým poděkováním za dobrou práci, zajděte občas společně na oběd nebo podnikněte něco zábavného. Uznání je velmi silný motivační faktor. Zvykněte si také pravidelně předávat zpětnou vazbu – průběžně a neformálně. Nečekejte na roční hodnocení výkonnosti.

Oslavujte úspěchy

Podaří-li se vám něco úspěšně dokončit, neberte to jako samozřejmost. Oslavujte splněné dílčí cíle společně s celým týmem. Oslavujte i úspěšné návrhy, s nimiž někdo přijde. Myslet si, že na to nemáte čas, by byla velká chyba. Nikdo by neměl mít pocit, že si nevážíte jeho práce.

Jděte příkladem

Pokud se něco opravdu nepovede, myslete na to, že vás vaši lidé sledují. Když uvidí, že jste deprimovaní nebo se vzdáváte, budou se chovat stejně. Není třeba předstírat, že vlastně k žádnému neúspěchu nedošlo a nasazovat falešný úsměv. Vaším úkolem je společně zhodnotit situaci a poučit se pro příště. Pak už se neotáčejte zpět, zaměřte se na budoucí úspěchy.

Co se vám osvědčilo jako zaručený recept na posílení morálky?

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut