Mobily poškozují tělo i mysl

Ilustrační snímek

Je všeobecně známo, že lidská mysl dokáže měnit tělo. Zároveň však také řeč těla ovlivňuje nejen to, jak nás vnímají ostatní, ale i to, jak vnímáme sami sebe. Tvrdí to alespoň populární sociální psycholožka Amy Cuddyová z Harvard Business School, kterou můžete znáte díky jejímu celosvětově úspěšnému TED talku s názvem Your body language shapes who you are.

Koncept, který Amy Cuddyová nazývá „power posing“ (zaujímání pozic moci), dokazuje, že tělo může měnit mysl. V nedávném článku pro New York Times Amy Cuddyová popsala, jak škodlivý vliv na naše tělo i mysl má držení těla při používání chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení.

Stačí, když se na ulici rozhlédnete kolem sebe a uvidíte, jaké držení těla má člověk, když telefonuje nebo jinak používá mobilní telefon. Krk se zasouvá směrem dolů a vpřed, ochabují ramena a horní část zas se ohýbá. I velmi mladí lidé tak dnes dnes mají shrbené držení těla podobné našim babičkám. Problém přitom není jen v tom, že jim brzy ztuhne krk, ale i v psychických problémech, které to může vyvolat.

Nejen horší nálada

Shrbená záda doprovázejí pocity smutku, strachu nebo bezmoci. Když se k tomu přidají povolená ramena a zatažený krk, je to typický postoj pacientů, kteří se léčí s depresí. A také moderních telefonistů. „Držení těla nejen odráží náš emoční stav, ale také jej vytváří,“ varuje Amy Cuddyová.

Její výzkumy potvrzují, že čím shrbenější a uzavřenější postoj zaujímáme, tím jsme submisivnější. Když trávíme hodiny s mobilními telefony, abychom byli produktivnější, ve skutečnosti oslabujeme svou asertivitu, zhoršuje se naše paměť a produktivita klesá. Čím menší zařízení používáme, tím je situace horší.

Těžko můžeme očekávat, že lidé odloží mobilní telefony. Mohou však při jejich použití vědomě pracovat se svým tělem. Amy Cuddyová radí: Snažte se držet hlavu zpříma a ramena vzad, i kdyby to mělo znamenat, že budete telefon držet ve výšce svých očí. Protahujte krční svaly a nehrbte se. Uvidíte, že budete mít lepší náladu a větší sebevědomí.

-kk-

Zdroj: The New York Times - server prestižního amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The New York Times