Mluvení na veřejnosti: Jak se konečně znatelně zlepšit

Každý má svou zónu komfortu a takové zóny máme ve všech oblastech našich životů. Mluvení na veřejnosti není žádnou výjimkou. Když děláte něco, co leží mimo vaší zónu komfortu, bývá to nepříjemné, náročné a trochu s tím zápasíte. Není divu, protože při tom překonáváte sami sebe a snažíte se posunout své hranice. Zlepšit své prezentační dovednosti a stát se o trochu lepším rétorem chce značné úsilí. Jistě to dobře víte, ale neměli byste se tím nechat zastrašit.

Nezůstávejte uvězněni ve své pohodlné zóně

Dávat přednost známému chování a ověřeným reakcím před těmi novými a neznámými, to je naprosto přirozené chování. Takto se často chovají i ti nejlepší z nás – to však nesmí být vaše výmluva. Co dělat? Existuje mnoho příležitostí, kdy jsou rizika nízká a jediné, co musíte udělat, je maximálně využít těchto příležitostí, tvrdí web presentationmagazine.com.

Příliš velké kroky vás spíše vyděsí, než aby vás někam posunuly

Nemusíte zrovna vyskočit ze své zóny pohodlnosti někam úplně jinam, je lepší dělat to postupně. Spíše než snaha o skokové zlepšení fungují malé, postupné krůčky. Když se totiž snažíte udělat něco příliš odvážného, hodně riskujete. Vědomí tohoto rizika vás buď odradí a vy to úplně vzdáte, nebo nejspíš neuspějete tak, jak jste si představovali a budete se cítit mizerně. Nepouštějte se do náročných úkolů, radši postupujte pomalu a postupně.

  • Využijte příležitosti a informujte své kolegy o nejnovějším vývoji aktuálního projektu, na kterém pracujete.
  • Dobrovolně představte nového kolegu nebo řečníka na poradě týmu.
  • Nabídněte, že na příští poradě na začátku odprezentujete, jaká agenda se bude řešit.
  • Přečtěte nahlas zajímavý článek nebo příběh svým kolegům, rodině nebo přátelům.
  • Staňte se členy místního řečnického klubu a pravidelně na jeho setkáních hovořte.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine