Mlčení na poradě není zlato

Ilustrační snímek

Zamyslete se, kolikrát jste již seděli na poradě, s něčím jste nesouhlasili, ale zůstali jste zticha. Pak jste pravděpodobně odcházeli s pocitem naštvání a výčitky sami k sobě. Sdílení názorů je přitom základním smyslem porad a vy ani členové vašeho týmu byste neměli mít pocit, že nemůžete otevřeně říci, co si myslíte. Jak tedy pracovat s odlišnými názory pozitivně, aby to přispělo k produktivnější práci celého týmu? Praktické rady přinesl server openforum.com. Neváhejte se o ně podělit se svými lidmi.

Sdílejte znalosti k výhodě všech

Nenechte se odradit strachem z nesouhlasu, sdílejte, co považujete za důležité. Možná vás překvapí, že lidé chtějí diskutovat o různých myšlenkách.

Zrcadlete účastníky, kteří nesouhlasí

Když mluvíte s člověkem, který s vámi nesouhlasí, dávejte mu najevo, že posloucháte. Budujte atmosféru, v níž budou mít všichni pocit, že mohou projevit svůj názor.

Uznejte oprávněnost nesouhlasu

Schopnost uznat odlišné názory má velký význam. Pomáhá rozšiřovat obzory a snižovat defenzivní postoje. Tím dává větší prostor k diskusi.

Připravte se na opačné názory

Před samotnou poradou se zamyslete, jaké názory mohou padnout a zvažte argumenty obou stran. Připravte si silnou podporu svých argumentů.

Myslete na to, proč vaše názory mají zaznít

Uvědomte si, že ve firmě zastáváte určitou roli na základě svých znalostí a zkušeností, které má smysl sdílet s ostatními. Nenechávejte si je pro sebe.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum