Mladší šéf není konec světa

Ilustrační snímek

I když mladí šéfové dnes již nejsou nijak ojedinělým úkazem, hodně lidí stále bojuje s tím, jak se s mladším nadřízeným vyrovnat. Věkový rozdíl je pro ně natolik závažnou překážkou, že se od mladšího šéfa nejsou schopni učit a neuznávají jeho autoritu. Ve výsledku však takto uškodí jen sami sobě. Jak tedy odhlédnout od vlastního ega a zaměřit se na podporu mladšího nadřízeného? Server Harvard Business Review doporučuje následující kroky.

1. Neodsuzujte předem

To, že je někdo mladší než vy, nemusí nutně znamenat, že je nemůže být dobrý šéf. Zkuste se sami sebe zeptat, co vám ve skutečnosti vadí. Opravdu chcete dělat jeho práci? Většinou si odpovíte, že ne. Pokud sami nedokážete zvládnout své negativní emoce, popovídejte si s kolegy či přáteli, kteří vám mohou poradit.

2. Neškatulkujte lidi podle generace

Snažte se vyhnout stereotypům, které říkají, jak rozdílní jsou představitelé jednotlivých generací. Ve skutečnosti příliš rozdílní nejsou a uděláte lépe, když se zaměříte na to, co máte společné. Vy i váš mladý šéf jste se rozhodli pracovat ve stejném odvětví a pro stejnou společnost, z toho můžete vyjít.

3. Chovejte se profesionálně

Uvědomte si, že i váš mladý šéf se může cítit nepříjemně, když má řídit lidi s mnohem většími zkušenostmi. Jako ti zkušenější byste proto vy měli ukázat jistou pokoru. Každý z vás má jiný talent a schopnosti, které se mohou navzájem doplňovat – když tomu nebudete úmyslně bránit. Chápejte svůj vztah s nadřízeným jako jakýkoli jiný profesionální vztah.

4. Řiďte svého šéfa

Chcete, aby vás bral jako partnera? Pak musíte chápat jeho problémy a přicházet s řešeními. Pomáhejte mu pochopit věci, kterým zatím nerozumí. Dávejte si však pozor, abyste při tom nepůsobili jako arogantní všeználek, který chce jen poučovat. Popisujte svou konkrétní zkušenost, nikoli obecné „pravdy“.

5. Nebojte se mluvit o životě

I když je vám dnes padesát let, nemělo by pro vás být tak těžké představit si, jaké to je, když je člověku třicet. Pro svého mladého šéfa se můžete stát životním mentorem, stačí jen když budete otevření komunikaci. Tím se vaše vztahy mohou výrazně zlepšit.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review