Minirelaxace pro každého

Ani ta nejlepší kniha o řízení stresu vám nepomůže, pokud si nenajdete čas, abyste si ji mohli přečíst. I když však máte málo času, můžete efektivně relaxovat a stresu se zbavit. Níže popsané minirelaxace pomáhají oprostit se od strachu a bolesti, ať už sedíte v čekárně u zubaře, chystáte se na důležitou schůzku, jste v dopravní zácpě nebo musíte jednat s lidmi a řešit situace, které vás obtěžují.

- Máte-li jednu minutu. Položte ruku pod svůj pupek, abyste cítili pohyby břicha, když dýcháte. Dýchejte pomalu a zadržte dech, než napočítáte do tří. Pak vydechněte. Cvičení opakujte celou minutu. Opakujte si, že jste klidní.

- Máte-li dvě minuty. Pomalu počítejte od deseti k nule. S každým číslem se nadechněte a vydechněte. Až dojdete k nule, budete odpočatí. Případně cvičení opakujte.

- Máte-li tři minuty. Sedněte si, udělejte si přestávku a uvolněte svaly. Nejprve uvolněte obličej a nechte čelist, aby zůstala mírně otevřená. Nechte klesnout ramena a paže. Povolte prsty a nemějte překřížené nohy ani kotníky. Vnímejte, jak se vaše tělo propadá do židle a nohy do země. Pomalu dýchejte. Při každém výdechu se snažte více uvolnit.

- Máte-li pět minut. Vyzkoušejte masáž pro uvolnění svých svalů. Začněte masírováním svalů na zadní straně krku a ramen. Provádějte malé kroužky palci nebo prsty. Pak promasírujte obličej. Nakonec zavřete oči, přikryjte obličej dlaněmi a chvíli pomalu dýchejte.

- Máte-li deset minut. Vyzkoušejte svou fantazii. Sedněte si v tiché místnosti a několik minut zvolna dýchejte. Představte si sami sebe na místě, které ve vás vyvolává příjemné vzpomínky. Vnímejte, co vidíte, cítíte a slyšíte kolem sebe. Pasivně sledujte rušivé myšlenky, pomalu je opouštějte a vraťte se do světa, který jste si vytvořili.

-kk-
Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com