Michal Horáček: Přesun do Ruska by rodině neprospěl

Generální ředitel Škody Steel Michal Horáček (37) je dnes také šéfem konsorcia Pilsen Steel, které vzniklo spojením Škody Steel a Škody Hutě a které ovládají ruští vlastníci. Současně je členem nejvyššího vedení OMZ, kde má na starosti divizi speciální oceli. Pilsen Steel je dnes nejlepším podnikem skupiny OMZ. V rozhovoru Horáček hovoří nejen o směřování výroby a spolupráci s ruskými vlastníky, ale také o svých manažerských schopnostech.

Pilsen Steel neustále zdokonaluje své know-how, snižuje náklady. Jako řadu jiných firem i ji k tomu vede posilující koruna a stoupající cena energie. Sílí i konkurence na trhu. Přestože si Horáček uvědomuje riziko rychle expandující Číny, necítí se zatím ohrožen. Vždy je podle jeho slov potřeba být o krok napřed.

Co se týká spolupráce s ruskými fabrikami OMZ, má Pilsen Steel těsné vztahy se sesterskou firmou v Sankt-Petěrburgu. Podle Horáčka spočívá hlavní rozdíl mezi českými a ruskými podniky třeba v přístupu a myšlení zaměstnanců. Češi si podle něho daleko více uvědomují odpovědnost za důsledky svých rozhodnutí.

Nedávno Horáček odmítl nabídku odjet do Ruska šéfovat divizi speciální oceli OMZ. Důvodem zamítavé odpovědi byla rodina, bez níž Horáček do ciziny nechce odjet. Pro jeho dva školáky by byl podle jeho slov odjezd komplikovaný. Horáček přiznává, že zatím neumí rozdělit svůj čas mezi firmu a rodinu.

Co se týká motivace zaměstnanců, přikládá Horáček velkou váhu nejen finančnímu ohodnocení, ale také loajalitě vůči firmě. Každý zkušený manažer by podle něj měl umět nedat na sociální cítění, ale na to, co je pro firmu správné.

-hp-
Zdroj: Týden.cz - portál českého zpravodajského časopisu Týden
Zobrazit přehled článků ze zdroje Týden.cz