Měli byste přijmout pracovní nabídku typu "ber, nebo nech být"?

Ilustrační snímek

Pracovní nabídky typu „ber, nebo nech být“ jsou relativně časté. Když dojde na vyjednávání o mzdě, firmy se občas prostě rozhodnou postavit vás před jejich první a zároveň poslední nabídku. Co byste vy, jakožto kandidát, měli dělat? Pokud se někdy v takové situaci ocitnete, pamatujte, že máte víc možností, než jen odpovědět ano nebo ne, píše znalostní portál mezinárodní obchodní školy INSEAD. 

Není to nejlepší způsob, jak nabírat nové zaměstnance

Podobné nabídky jsou poměrně nešťastné, protože vysílají jasný signál moci a zavírají dveře možné komunikaci s kandidátem. Firma se tak nedozví mnoho o potřebách a situaci uchazečů o zaměstnání. Taková striktní nabídka nové kandidáty demotivuje a naznačuje jim, že v této firmě není žádný prostor pro dialog.

Firmy by měly uchazečům více naslouchat – to je jisté. Protože se však může stát, že nabídku „ber, nebo nech být“ dostanete, je lepší být připraven.

Akceptujte nabídku, nebo se ozvěte

Pouhé dvě možnosti mohou mít za cíl vás trochu zastrašit. Nicméně i tak můžete něco udělat.

1) Pokuste se zjistit, zda se „ber, nebo nech být“ vztahuje jen na mzdu, protože to je ta nejviditelnější část vašeho kompenzačního balíčku. Pokud tomu tak skutečně je, pokuste se vyjednávat o ostatních benefitech. Možná budete moci něco pozměnit, aby vám kompenzační balíček jako celek vyhovoval víc. Mluvte o dovolené, školeních nebo větší flexibilitě.

2) Pokud je návrh absolutně neměnný, měli byste se ptát, proč je tomu tak. Možná, že je to vše o naprosté transparentnosti a férovosti, to je klidně možné. Nicméně se aspoň zeptejte a zkuste navrhnout nějaké své nápady.

Vyjednávání je skvělá příležitost k tomu, abyste se vy jako kandidát něco naučili. Vždy můžete tvrdit, že vyjednáváte, abyste lépe poznali, jak firma funguje. Nicméně nezapomeňte svého možného zaměstnavatele ujistit o tom, že i vy oceňujete transparentnost a budete vždy jednat férově, tedy že jste sladěni s firemní kulturou a vyjednávání o kompenzačním balíčku není od vás žádný úskok.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge