Měli bychom se vůdců bát, nebo je milovat?

Bobby Knight a Mike Krzyzewski jsou dva nejúspěšnější trenéři basketbalu na amerických univerzitách. Jejich styly vůdcovství se však maximálně liší. Co je lepší – aby svěřenci své vůdce milovali, nebo aby se jich báli?

Bobby Knight, známý též pod přezdívkou Generál, působí na Technické univerzitě v Texasu. Je prudký a přímý, vede skrze disciplínu a hrozby, což jeho kritici považují za příliš. Z minulého působiště na univerzitě v Indianě odešel po napadení studenta. Byl zde také zachycen kamerou, jak drží dalšího ze svěřenců pod krkem a do povědomí vstoupil i tím, jak mrštil židlí po rozhodčím, s jehož rozhodnutím nebyl spokojen.

Mike Krzyzewski má přezdívku Kouč K a vede basketbalový tým na Dukově univerzitě v Severní Karolíně. Zakládá si na pozitivním působení, otevřené a vřelé komunikaci a podpoře hráčů. Vedení je podle něho o srdci, vytváření rodiny a hledání dobrého v lidech. Jde tedy o naprosto rozdílné styly, přesto však tito trenéři dosahují shodně těch nejlepších výsledků.

Vůdcovský styl vychází z lidské povahy. Když vůdce věří, že lidé jsou fundamentálně dobří, snaží se je podpořit, odstraňovat překážky z cesty a stanovovat vysoké síle. Kdy naopak považuje lidi za špatné, volí přístup odměn a trestů. Své svěřence přísně kontroluje a drží si od nich odstup.

Nedá se ale říci, že Bobby Knight je prototypem špatného vůdce. Vůdcovský styl by totiž měl odpovídat konkrétnímu úkolu nebo zaměstnanci. Knightův vůdcovský styl v podobě házení židlí dnes vypadá jako stará škola a obecně není oblíben. Přesto však existují situace, kdy disciplinované vedení shora dolů má své opodstatnění a efektivitu. Někteří zaměstnanci také vyžadují jasnou strukturu. Při výběru vůdců by se proto firmy měly zaměřit na svou kulturu a vybírat osobnosti, které ji podpoří.

- Efektivní vůdce rozumí svým představám o lidské povaze.

- Vůdcovský styl je ovlivněn tím, kdo jsme (povědomím o sobě) a požadavky konkrétních situací.

- Rozšiřování povědomí o sobě i situacích a schopnost přizpůsobovat styl vedení zvyšuje celkový úspěch vůdce.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge