Máte špatného šéfa?

Ilustrační snímek

Každý může mít špatného šéfa, otázkou ale je, jak se k tomu postaví. Propadnout v takové situace frustraci nebo dokonce beznaději je poměrně jednoduché. Možná si stále stěžujete, ale přesto propadáte pocitu, že nemůžete nic dělat. To ale není pravda. Vždy máte na výběr ze čtyř možností.

1. Změňte svého šéfa

I když to tak na první pohled nevypadá, není to nemožné. Váš šéf si nemusí uvědomovat, jak se k vám chová a činit to ze zlé vůle. Pokud si myslíte, že by dokázal přijmout vaše připomínky, zamyslete se nad dvěma a že třemi klíčovými věcmi, které by ve svém chování měl změnit. Pak se zaměřte na to, jak 1) je podat jako prosbu, nikoli stížnost, 2) je popsat pomocí činů, nikoli postojů a 3) vysvětlit, proč tato změna prospěje oběma stranám.

2. Změňte svou firmu

Dosažení změny ve firemní kultuře je asi nejméně pravděpodobnou možností, i když se o ní snaží mnoho lidí. Chcete-li se o to také pokusit, začněte u toho, že zjistíte, kdo má na firemní kulturu největší vliv. Pak si položte otázkou, zda jsou tito lidé otevření změnám a již nějaké změny v minulosti prosadili. Pokud tomu tak není, jsou vaše šance mizivé.

3. Přizpůsobte se

Přizpůsobit se neznamená tiše trpět. Jde o to, dívat se na situaci co nejvíce neutrálně a zjistit, zda je to pro vás přijatelné. Může se vám podařit najít způsob, jak pracovat s vaším šéfem nebo vedle něho tak, že vaše každodenní práce bude uspokojivá. Bude to od vás vyžadovat větší schopnost samostatné práce a také emoční sebekontroly.

4. Odejděte

Pokud se ukáže, že nedokážete změnit svého šéfa, firemní kulturu ani se přizpůsobit, začněte plánovat svůj odchod. Hledejte způsoby, jak přejít do jiné práce tak, aby to pro vás bylo finančně únosné. Nenamlouvejte si, že nemůžete odejít. Jedinou další možností je dobrovolně setrvávat v neuspokojivé situaci a nechávat svůj osud v rukách druhých.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com