Máte skvělé zaměstnance? Odměňujte i jejich blízké

Odměňovat rodiny nejlepších zaměstnanců je něco, co řada zaměstnavatelů nikdy nedělá. Takový počin však jde ruku v ruce s motivací, loajalitou a spokojeností v pozici. Je-li odměna malá nebo větší, není důležité. Na čem záleží, je dosáhnout, aby se zaměstnanec cítil před svou rodinou jako hvězda a jí se dostalo uznání za případné obětování (například, že zaměstnanec tráví v práci více času).

Každá firma je především o lidech, kteří pro ni pracují, kterým prodáváte, a o lidech od kterých nakupujete. Pokud se zaměstnanci cítí dobře v tom, co dělají a kde jsou, každý vyhrává. Dostanou více na spropitném, firma má větší obrat a spokojenější jsou i zákazníci.


Síla vděčnosti


Malé firmy s méně jak stovkou zaměstnanců nabízejí rodinné odměny celá desetiletí. Lidé si zapamatují každého, kdo pro jejich rodinu udělá něco pěkného, zvlášť pro děti. Je to způsob, jak vytvořit skutečně pevné pouto. Zkuste zjistit, co mají rádi děti a manželky vašich nejlepších zaměstnanců. I velmi prosté odměny mohou přinést pozitivní výsledky. Například osobní nebo rukou psané poděkování – vděk vyjádřený tímto způsobem má velkou moc.


Firemní a inovační expert Amir Elion přináší na svém webu www.Best100Ideas.com několik způsobů, jak svým zaměstnancům za přítomnosti jejich rodiny poděkovat, například:


- Pozvěte rodinu na oběd na pracoviště, jmenujte významné projekty zaměstnance.

- Navštivte zaměstnance doma – přineste drobný dárek a sdělte členům rodiny, proč je pro vás jako zaměstnanec důležitý a ceněný.


Osobní pouta


Odborník na vztahy Adrian Gostick říká, že řada lidí má pocit, že zanesení rodiny do firmy překračuje hranice. Práce má zůstat v práci, domov je domov. Nic ale není dále od pravdy. Lidé při takové pobídce dokáží neuvěřitelné věci, tvrdí Gostick a přidává, že je to také silný retenční nástroj.


Když zaměstnanci zasvětí svou rodinu do svých snů, vznikají silné vztahy. Spokojená rodina většinou znamená spokojené a produktivní zaměstnance. Není nic mocnějšího než lidé, kteří jdou za svým snem společně.

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine