Máte firmu pevně v rukou?

Do jaké míry jste přesvědčeni, že máte kontrolu nad výkonem své firmy? Naneštěstí méně, než si myslíte. Jeffrey Pfeffer, profesor firemního chování na Stanfordské univerzitě tvrdí, že dlouho uznávaná domněnka podnikatelského světa, že ředitelé mají kontrolu, je ve skutečnosti polopravdou. Ředitelé firem čelí řadě neznámých, které jsou schopni minimálně nebo vůbec kontrolovat a tyto neznámé jsou to, co diktuje výkon firmy.

Pfeffer věří, že část problému je to, že si lidé zafixovali ředitele firem jako heroické figury, které mají plnou kontrolu nad svými podniky.

K tomu, aby někdo začal podnikat je třeba jisté dávky sebejistoty a vliv ředitele – zakladatele na firmu zůstává i při jejím růstu značný. Klíčem je ale vědět, kde tento vliv je a kde není. Podnikatelé nemohou řídit externí faktory, měli by ale řídit směr, kterým se firma ubírá, na co se zaměřuje a koho zaměstnává. To, co ředitel může a měl by především, je sledovat a řídit to, jací lidé jsou pro firmu vybíráni.

Dnešní lídři potřebují dostatek sebejistoty, ale také lidskosti, aby si uvědomovali, že nejsou vševědoucí. Měli by umožňovat zaměstnancům ovlivňovat firemní rozhodnutí a naslouchat, když se jim snaží naznačit, že se firma ubírá nesprávnou cestou.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com