Marshall Goldsmith o mentorování nadřízených

Ilustrační snímek

Mentorování na pracovištích už dávno neprobíhá jen tak, že nadřízený dává rady svému podřízenému. Nastává celá řada situací i formálně organizovaných programů, které se tomuto tradičnímu modelu vymykají. Ty pak vyvíjejí na mentory větší tlak nebo vyvolávají úzkost mentorovaných. Příkladem může být tzv. reverzní mentoring, kdy je mentorem podřízený nebo mladší pracovník.

Mentorování nadřízeného může přinést nešťastný vedlejší produkt. Svěřenec může být nucen bojovat se svým vztekem z toho, že jej ostatní vnímají jako hračku jeho nového učitele. Domnělá protekce zase může ohrozit pozici zaměstnance mezi kolegy,“ píše Marshall Goldsmith – světově uznávaný kouč vrcholových manažerů, spíkr a autor populárních knih o osobním rozvoji, ve svém novém článku na serveru talentmgt.com. Mentoring v těchto ošidných situacích podle něj vyžaduje přístup v podobě úcty a lidskosti.

Jak si získat důvěru jako mentor

Když je mentorem nadřízený, podřízení jej přirozeně poslouchají. U mentorů z řad kolegů či podřízených je to však jinak. Připravte se na nedůvěru a odpor. Zároveň si však uvědomte, že pozice mentora vás nestaví nad vaše svěřence. Pokud začnete snahou ohromit  tím, jak jste skvělí, pouze ztratíte důvěru.

Počáteční odpor můžete překonat tím, že budete naslouchat. Ptejte se a nechte svého svěřence mluvit. Vyzkoušejte jednoduché cvičení. Za každou svou otázku si přičtěte bod. Za každou oznamovací větu si naopak bod odečtěte a kdykoli začnete mluvit o svých zkušenostech nebo zájmech, odečtěte si rovnou pět bodů. Cílem je samozřejmě zůstat co nejvíce v plusu.

Přijměte odpor jako skutečnost a využijte jej jako příležitost něco se naučit. Ukažte, že se v rámci mentorování také budete učit a váš svěřenec vás přijme lépe. Zkuste najít něco, o čem váš svěřenec ví, že byste se od něj chtěli naučit. Postavte mentorování na vzájemném učení.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management