Manuál pro introvertní lídry

Odpočinete si nejlépe, když jste sami? Pak jste pravděpodobně introvert. Mít moc však neznamená být vždy ze všech přítomných ten největší mluvka. Můžete vše jen tiše pozorovat a přitom klást pádné a závažné dotazy.

Ilustrační snímek

Jak se soustředit na vaše jedinečné silné stránky? Jak uvolnit tu klidnou sílu? Musíte se chovat způsobem, který vám sedí a umožní vám cítit se dobře, radí nám článek na webu business2community.com.

Nehrajte hru extrovertů, která se nedá vyhrát

Jak mohou introverti rozvíjet své dovednosti v oblasti leadershipu? Především by si měli uvědomit, že hlasitost není vždy zárukou předání sdělení. Introverti mají mnohdy lepší šanci, že budou skutečně slyšeni. Například používání pauz v průběhu rozhovoru zvyšuje dopad toho, co říkáte. Platí to, i když zrovna nestojíte na pódiu. Když někdo dělá pauzy, zní autoritativněji – a nemusí toho ani říkat hodně.

Poslouchejte

Bez jakýchkoli pochybností je právě naslouchání královská dovednost introvertů. Samozřejmě, extroverti mohou být také dobrými posluchači, ale introvert to má v sobě přirozeně. Když někdo sám od sebe dává ostatním více prostoru, aby popsali situaci a to, jak se cítí, je pak v lepší pozici přijít na to, jak může pomoci. Jak dobře poslouchat?

  • Nemluvte, když mluví jiní.
  • Dejte najevo zvuky i výrazy v obličeji, že pozorně posloucháte a vnímáte.
  • Opakujte to, co bylo řečeno, vlastními slovy.

Samozřejmě, že někdy musíte promluvit i vy sami. Takže když to uděláte, ať to stojí za to. Rozvíjejte své řečnické dovednosti, nejlépe v nějakém spolku, který sdružuje lidi s tímto zájmem.

Odpočiňte si

Pokud jste prošli několika stresujícími společenskými interakcemi, dejte si čas na zotavení. Nepřemáhejte se k hraní hry extrovertů, když to prostě není to, co vám vlévá energii do žil. Vyhněte se také nadměrné zátěži – nepřepínejte se a pamatujte na to, když si plánujete rozvrh na příští dny.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com