Manipulaci se dá naučit bránit

Většina lidí přisuzuje slovu manipulace instinktivně negativní význam. Manipulace znamená něco ovlivňovat a něco měnit. Lidé se bojí hlavně manipulace s mocí a statutem, která by byla v jejich neprospěch.

S manipulací se můžeme mimo jiné střetnout v práci, ze strany kolegů i nadřízených. Neumožňuje ji kultura prostředí, která nepodporuje komunikaci, ale ta, kde nejsou stanovené úlohy a cíle.

Manipulaci se daří tam, kde lidé nejsou schopní dát jasně najevo své hranice a chovat se přímo. Je velmi důležité, aby vnitřní pocity každého člověka odpovídaly tomu, jak se chová.

Manipulátor ani nemůže být úspěšný, protože jeho chování se mu vrátí. Lidé k němu budou cítit nedůvěru, neudrží kvalitní kontakt ani se zákazníkem ani se spolupracovníkem.

Manipulačních praktik je opravdu hodně: například vás někdo může postavit před hotovou věc, vzbuzovat ve vás pocit viny, snižovat vaše sebevědomí.

Existují kurzy, jak se ubránit manipulaci. Je ale třeba začít je navštěvovat včas. Pošramocené sebevědomí kurzy napravit neumí.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk