Manažerský šálek kávy

Ač to na první pohled nevypadá, šálek kávy může být velice účinným manažerským nástrojem. Jednoduché pozvání někoho na kávu vám dává příležitost společně posedět, naslouchat a učit se. Taková konverzace může pomoci s motivováním zaměstnanců, odvrátit konflikty nebo násilí. Můžete také zjistit důležité věci o sobě, svých zaměstnancích, firmě i konkurenci.

Máte pravidelné schůzky s klíčovými zaměstnanci? Pravděpodobně se vám pak stává, že v průběhu těchto schůzek dochází k neustálým přerušením, obě strany mohou být příliš zaneprázdněny momentálními provozními problémy. Asi si říkáte, že byste udělali více, kdyby vás alespoň půl hodiny nikdo nepřerušoval. V takovém případě se právě nabízí zajít na kávu.

Posezení u kávy jakožto manažerský nástroj nemusí pochopitelně znamenat jen kávu. Z hlediska volby nápojů máte před sebou širokou škálu možností. Pouze byste měli volit nealkoholické nápoje. Zapamatujte si ale, že hlavním účelem vašeho setkání s druhou osobou mimo kancelář je dozvědět se od ní něco nového. Můžete naslouchat jejím nápadům ohledně vašich produktů nebo se věnovat například příčinám jejího stresu. Nejdůležitější je dobře naslouchat.

Naslouchání neznamená jen nechat druhého mluvit. Jde o plné soustředění pozornosti na to, co říká. Mějte na paměti, že jste opustili kancelář, abyste nebyli rušeni, tak se nevyrušujte sami. Aktivní naslouchání zahrnuje také občasné zopakování řeči druhého, abyste ukázali, že se skutečně soustředíte. Totéž lze vyjádřit i neverbálně.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management