Manažerské chyby projektových zelenáčů

I když zatím máte jen malé nebo pouze teoretické zkušenosti s řízením projektů, dostali jste na starosti nový projekt. Cítíte se poctěni a důležitější než dříve.

Jste plni energie a odhodlání. Pomalu však začínáte zjišťovat, kolik nových věcí a lidí máte kolem sebe, co všechno musíte zvládnout. A zvládnete to všechno?

Smutnou pravdou zůstává, že více projektů končí krachem než úspěchem. Své šance na úspěch nicméně můžete zvýšit, když se vyvarujete chyb, kterých se stále dokola dopouštějí začínající projektoví manažeři.

Ilustrační snímek

Podle britského serveru Projectsmart jde především o následující chyby.

1. Příliš velké sousto

Začátečníci si toho často naberou příliš a pak se to bojí přiznat, což vede ke ztrátě kontroly nad projektem. Předejít tomu můžete, když projekt rozdělíte do menších částí s jasně vymezenými cíli. Těchto cílů se pak držte a upřednostňujte je před ostatními úkoly a požadavky svého okolí. Potřebujete také jasná měřítka, která vám ukáží, jak jste na tom s plněním jednotlivých cílů.

2. Chybějící časová rezerva

Další chybou je předpokládat, že projekt může úspěšně skončit v nejkratším možném čase. Začátečníci zapomínají počítat s rezervou na neplánovaná zdržení. Vždy si nechávejte určitý čas navíc. Když pak přece jen dokončíte projekt dříve, nijak vám to neublíží. Naopak si získáte uznání.

3. Neznalost všech účastníků projektu

Účastníkem projektu nejste jen vy a váš tým. Jsou to i další lidé na straně vaší firmy a zákazníka. Vy musíte znát očekávání a problémy všech zúčastněných stran. Podle toho teprve můžete stanovit své cíle. Komunikovat se všemi stranami je nezbytné nejen před začátkem, ale i v průběhu projektu.

4. Opomíjení rizik

Ani ten nejlepší plán projektu vám nezaručí, že se v průběhu realizace nic nepokazí. Další začátečnickou chybou je zcela chybějící nebo nedostatečná diskuse o problémech, které mohou nastat v průběhu projektu. Pokud nemáte plán B pro případné problémy, může váš projekt skončit nezdarem velmi záhy.

S jakými dalšími příčinami neúspěchu začátečníků v roli projektových manažerů jste se setkali?

-kk-

Zdroj: Project Smart - britský portál věnovaný projektovému řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Smart