Manažer zahradníkem

Možná se to na první pohled nezdá, ale management má mnoho společného se zahradničením. Zahradníci například nenechávají rostliny jen tak růst, ale vytvářejí podmínky, které jim v růstu pomohou. Stejně by měli manažeři motivovat personál. Pokud pozorují nedostatek motivace, příčna je tom, že zapomněli vytvářet vhodné podmínky pro přirozený rozvoj zaměstnanců nebo je vytvořili špatně.

Každý zaměstnanec má jako každá rostlina individuální potřeby. Je proto třeba ptát se, pozorovat a chtít se tyto individuální požadavky dozvědět. Dobrý zahrádkář se vždy zajímá o nejvhodnější podmínky pro svou zahradu. Je ale až zarážející, kolik manažerů se svých zaměstnanců na nic neptá. Zahrádkáře by těžko napadlo poručit svým rostlinám, ať rostou.

Manažeři se na rozdíl od zahradníků mnohdy nesmyslně snaží opakovat u zaměstnanců tytéž postupy, i když předtím nezabraly. Ještě divnější je, že takové chování běžně přijímáme, zatímco u zahradníků by nám přišlo směšné. Zahradníci také vybírají ty nejlepší rostliny pro konkrétní účel a na vhodné místo. I manažeři by podobně měli vybírat zaměstnance.

Další analogií může být pletí. Když nechá zahradník příliš narůst plevel, ubírá živiny rostlinám. Na pracovišti jsou plevelem pomluvy a neproduktivní postoje ubírající energii pracovníkům. Manažeři by je měli eliminovat, jestliže chtějí produktivitu.

Manažeři se mohou u zahradníků inspirovat, jak vytvářet podmínky k optimálnímu růstu. Zajímejte se o zpětnou vazbu ohledně podmínek na pracovišti a možností zlepšení. V první řadě se nezapomínejte zaměstnanců ptát, co by jim vyhovovalo. Když pak optimální podmínky splníte, vaše pracoviště bude vzkvétat.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues