Manažer připojený k internetu: Při řízení vzdáleného týmu využijte všechny nástroje

Ilustrační snímek

Práce s někým, s kým si nejste fyzicky nablízku, někdy není snadná. Nicméně taková spolupráce není nemožná, jen musíte používat nástroje, které máte, správně. To znamená, že jich musíte využít pro vytvoření skutečné lidské komunikace s kolegy, tvrdí web management-issues.com.

Někteří lídři projektových týmů jsou ve virtuálním prostředí úspěšní. Někteří však v takovém prostředí mají obrovské problémy. Přitom ale jedni i druzí mají k dispozici ty samé nástroje – telefon, e-mail, různá řešení pro webináře a někdy všechno v jednom, ať už jde o IBM Notes nebo Microsoft Lync.

Klíčový rozdíl je v odlišném přístupu, který manažer k těmto nástrojům zaujme. Ty neúspěšní pouze donekonečna lamentují nad tím, jak virtuální tým nevyhnutelně vede k nedostatku mezilidského kontaktu. Ti úspěšní však dokáží právě takový kontakt s těmi samými nástroji vytvořit a využít jej.

Technologie je třeba správně používat

A jde to zpět až k motivaci a úmyslu. Tak například manažer, který se cítí nepříjemně, když má oznámit špatné zprávy, může využívat e-mail jako snadnou cestu, jak se zbavit své nepříjemné povinnosti. Nemusí se pak nikomu dívat do očí a neslyší žádné námitky ani stížnosti. Navíc je to rychle hotové. Jenže nakonec takový přístup pouze poškodí dynamiku celého týmu. Dokonce i tehdy, když nemůžete všechny kolegy dostat do jedné zasedačky, což je pro řešení nepříjemných novinek nejlepší, mohou tu být i další alternativy. Nedejte se zlákat nejsnadnější cestou.

Leadership je nakonec vždy o komunikaci

Vždy pozorně a opatrně zvolte nástroj, skrze který budete se svým virtuálním týmem komunikovat. Jde o to, aby komunikace byla efektivní. Proto byste neměli odmítat některé nástroje jen proto, že je těžké je používat, nebo že je prostě z nějakého důvodu nemáte rádi. Když potřebujete vstupy od ostatních a zároveň chcete uklidnit jejich obavy, možná že jednostranný webinář nebo hromadný telekonferenční hovor není to nejlepší řešení. Tyto platformy jsou užitečné, ale někdy je třeba upřednostnit interaktivnější způsob komunikace, aby váš tým strávil vaše sdělení co možná nejlépe.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues