Mají se ženy do toho opřít?

Ilustrační snímek

Kniha provozní ředitelky Facebooku a jedné z nejvlivnějších žen světa, jejíž český překlad nese název Opřete se do toho. Ženy, práce a vůle uspět, se stala světovým bestsellerem okamžitě po svém vydání v březnu 2013. Velké emoce však vzbuzovala již před vydáním a vzbuzuje je pořád. Souhlasné i nesouhlasné hlasy znějí stále silně.

Je kniha Sheryl Sandbergové Lean In. Women, Work, and the Will to Lead novodobým feministickým manifestem, nebo jen více či méně zdařilým příběhem ženy, která má úspěšnou kariéru? Můžeme se v ní dozvědět, jak lépe kombinovat svou kariéru a soukromý život, nebo jde o demagogický apel na ženy, aby stavěly kariéru ve svém životě na první místo? Tyto otázky hýbají (nejen) internetem již více než tři měsíce. Stačí zadat do vyhledávače název knihy a můžete si dlouhé hodiny číst názory recenzentů a čtenářů ze všech koutů světa. Nebo – ještě lépe – můžete si knihu přečíst a udělat názor sami.

Sheryl Sandbergová se narodila v roce 1969. Absolvovala Harvardovu univerzitu a následně pracovala Světovou banku a americkou vládu. Od roku 2001 byla viceprezidentkou pro Global Online Sales & Operations ve společnosti Google. V roce 2008 přijala nabídku stát se provozní ředitelkou Facebooku, od roku 2012 je také první ženou ve správní radě společnosti. Časopis Time jí v roce 2012 zařadil mezi stovku nejvlivnějších osobností světa. Je podruhé vdaná a má dvě děti.

Recenzenti označují knihu jako pokračování nebo vyústění veřejných vystoupení Sandbergové na téma žen a kariéry. Prvním takovým vystoupením byl TED talk v prosinci 2010. Následovala vystoupení na Barnard College nebo Harvard Business School.

Server Huffington Post shrnul doporučení Sandbergové z její knihy do následujících pěti bodů:

  • Seďte u stolu. Ženy podle ní doslova nesedí u stolů, kde se rozhoduje o důležitých věcech. Vyzývá proto instituce i jednotlivce, aby prosazovali ženy do vyšších funkcí.

  • Vyjednávejte o platu. Předem říkejte svým potenciálním zaměstnavatelům, že víte, že ženy jsou většinou méně placeny než muži. Nepřijímejte hned první nabídku a buďte připraveny vyjednávat.

  • Všichni vás nemohou mít rádi. Když chcete měnit věci, nemůžete se nikdy zavděčit všem.

  • Riskujte. Ženy riskují méně než muži a to je chyba. Měly by umět říci, co chtějí a být připraveny se učit z chyb.

  • Mějte skutečného partnera. Péče o děti a rodinu není jen práce pro ženy. Stejně jako v kariéře je třeba se o povinnosti dělit i doma.

Vybrané recenze knihy v angličtině si můžete přečíst zde: New York Times, New York Times, Washington Post, US News, Huffington Post, DiversityInc

Vybrané recenze knihy v češtině si můžete přečíst zde: Vaše literatura, Reflex, Blog ihned

Na síti LinkedIn se můžete zapojit do těchto diskusích skupin: česká, americká, britská

Knihu v angličtině si můžete prohlédnout a zakoupit prostřednictvím internetového obchodu Amazon.com zde. V češtině ji vydalo nakladatelství Dokořán. Předmluvu napsala generální ředitelka ING Pojišťovny pro Českou republiku a Slovensko Renata Mrázová.

-kk-