Má váš podřízený příliš velké ego? Zde jsou tipy, jak takového člověka efektivně vést

Vést někoho, kdo má podle sebe vždycky pravdu, kdo neuznává autority a má příliš velké ego, není nikdy snadné. Ne vždy je ale řešením se s takovým člověkem zkrátka rozloučit. Může se jednat například o skvělého obchodníka, bez kterého by se tým neobešel. V tomto článku si tedy ukážeme, jak takového člověka vést, abyste zároveň udrželi co nejlepší vztahy v rámci týmu a nenechali si dotyčného takzvaně „přerůst přes hlavu“.

Ilustrační snímek

Buďte zcela konkrétní ve svých požadavcích

Podle článku na LinkedIn musíte jít u lidí s vyšším egem do mnohem většího detailu při popisu vašich očekávání a při definici povinností daného zaměstnance. Mějte na pracovníka zcela konkrétní a hlavně měřitelné požadavky a popište jeho povinnosti ve specifických bodech, u kterých není možnost nějaké chybné interpretace.

Zaměřte se na osobní rozvoj pracovníka

U pracovníka se zbytnělým egem nebo sníženou sebereflexí nemůžete spoléhat na to, že se bude chtít dovzdělávat sám a že pochopí, že by se mu hodilo nějaké další vzdělání nebo školení. V tomto případě je nutné, aby zaměstnavatel byl tím hlavním iniciátorem programu osobního rozvoje daného pracovníka a aby mu nastavil adekvátní systém školení a vzdělávání.

Nepřehánějte to s chválou

Jedná se o radu, kterou v manuálech managementu a leadershipu prakticky vůbec neslyšíme, ale v tomto případě skutečně platí. U lidí, kteří si nejsou schopni připustit chybu, to není radno přehánět s chválou. Jejich už tak dost velké ego tím dostane ještě přiloženo navíc a schopnost přiznat si vlastní chybovost tím u dotyčného ještě o to více utrpí.

Nastavte jasné hranice

Vše má své limity, a to platí i o egoismu nebo narcismu jednotlivých pracovníků. Zvláště v souvislosti s vztahem s kolegy či podřízenými. Nastavte určité limity a okamžitě jednejte, pokud je dotyčný pracovník překročí. Lidé, kteří nevnímají své slabé stránky, mají totiž tendenci občas házet své chyby na někoho jiného nebo podnikat příliš riskantní kroky, které by mohly způsobit ztrátu celému týmu nebo firmě.

 

-mm-

Zdroj: LinkedIn - největší světová profesní sociální síť
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn