Lídr nemusí být extrovert

Všeobecně zažitá představa, že lídr musí být charismatický extrovert, nemusí platit vždy a všude. Introverti dokonce mohou být lepšími lídry než extroverti, zejména pokud jejich podřízení jsou přirozeně proaktivními osobnostmi. Na základě svého výzkumu to alespoň tvrdí profesorka americké Harvard Business School Francesca Ginová.

Studie s názvem "Reversing the Extraverted Leadership Advantage: The Role of Employee Proactivity", kterou Ginová zpracovala s dalšími kolegy z předních amerických obchodních škol, shrnuje, že extrovertní lídři mohou být svým organizacím na škodu, pokud jsou jejich podřízení také extrovertní. Stává se totiž, že pak nedokáží dát prostor zaměstnancům, kteří přicházejí s připomínkami a vlastní iniciativou.

Introvertní lídři dokáží lépe naslouchat a zapojovat myšlenky aktivních členů týmů. Pokud však řídí spíše pasivní zaměstnance, nemusí se hnout z místa. Všichni budou hodně uvažovat, ale nikdo mluvit ani jednat.

Závěr studie je proto jasný – lídři by měli přizpůsobit svůj styl tak, aby odpovídal charakteru týmu, který vedou. U proaktivních týmů je třeba, aby lídr dokázal vnímat nápady svých lidí. U týmů pasivních pak to, aby jednal více demonstrativně a určoval jasný směr.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge